MENU

V Hranicích se sešli vrchní praporčíci AČR

Minulý týden se v prostoru kasáren 7. mechanizované brigády v Hranicích uskutečnilo odborné shromáždění vrchních praporčíků útvarů a zařízení armády pod vedením vrchního praporčíka Armády ČR štábního praporčíka Petera Smika. Ten se chce v letošním roce zaměřit mimo jiné na kvalitní vzdělávání poddůstojnického a praporčického sboru.

V úvodu hovořil velitel 7. mechanizované brigády plukovník gšt. Petr Svoboda o významu funkce vrchních praporčíků u jednotek a jejich vlivu na rozhodování velitelů. Poté vrchní praporčíci hodnotili svoji činnost za uplynulý rok.

Náplní dvoudenního programu byly také prezentace zaměřené například na plán nasazení sil a prostředků Armády ČR, vzdělávání a odborné kurzy praporčického sboru, taktickou výzbroj a výstroj jednotlivce. Pracovnice z oddělení expertních služeb Agentury personalistiky seznámily přítomné s projektem sociomapování a jeho výhodami pro výzkum v oblasti mezilidských vztahů. Civilní odborníci hovořili o rekvalifikačních kurzech a kariérním profilování vojáků, kteří končí aktivní službu.

Vrchní praporčíci byli dále seznámeni s projektem náměšťské jednotky JTAC, který má název Běh kolem republiky a je určen k podpoře válečných veteránů.

V posledním bloku zhodnotil štábní praporčík Smik uplynulý rok a zdůraznil priority na rok 2020. „Za nejdůležitější považuji dokončení klíčových dokumentů, které definují náplň činnosti, zodpovědnost a povinnosti vedoucích a vrchních praporčíků. Budu klást důraz na kurz základní přípravy, aby se udržel vysoký kredit ‚praporčické školy‘ ve Vyškově a aktivní účast příslušníků aktivní zálohy v kariérových kurzech armády,“ vyjmenoval Smik. Dále zmínil nadcházející předsednictví mise EUTM a zdůraznil obsazení klíčových funkcí praporčického a poddůstojnického sboru. Závěrem připomněl své motto: „Komunikuji nejen se svým velitelem, ale zejména s mužstvem.“

Vrchní praporčík Armády České republiky je poradcem náčelníka Generálního štábu AČR ve všech záležitostech souvisejících s mužstvem, poddůstojnickým a praporčickým sborem AČR. Od 1. ledna 2020 je součástí velení AČR.

Historicky prvním vrchním praporčíkem AČR byl dne 1. srpna 2003 ustanoven štábní praporčík Luděk Kolesa. V květnu 2007, po jeho odchodu na pozici „Senior Enlisted Leader“ (vrchní praporčík) na Velitelství NATO pro transformaci v Norfolku, funkci převzal nadpraporčík Miroslav Švadlena a po něm, v září 2011, nadpraporčík Petr Seifert. Štábní praporčík Peter Smik převzal funkci vrchního praporčíka 1. července 2019.

Na další snímky se můžete podívat – ZDE.

Text: prap. Peter Smik, pplk. Vlastimila Cyprisová /r
Foto: archiv 7. mechanizované brigády, Armáda ČR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.