Od začiatku februára možno profesionálny šport vykonávať aj ako SZČO

29.01.2020 (14:20)

Ak profesionálny športovec vykonáva šport na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu ako zamestnanec, na účely sociálneho poistenia nemá postavenie zamestnanca až do 31. decembra 2021.

Od začiatku februára tohto roka môže profesionálny športovec vykonávať šport buď ako zamestnanec na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu, alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) na základe inej zmluvy. Umožňuje to novela zákona o športe, ktorá bude účinná od 1. februára tohto roka. "Ak profesionálny športovec vykonáva šport na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu ako zamestnanec, na účely sociálneho poistenia nemá postavenie zamestnanca až do 31. decembra 2021," uviedol v tlačovej správe hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Zamestnávateľ preto tohto športovca do uvedeného dátumu neprihlasuje do Sociálnej poisťovne ako zamestnanca a neplatí a neodvádza za neho ani poistné na sociálne poistenie.

Ak športovec bude túto činnosť vykonávať ako SZČO na základe inej zmluvy, ktorá sa považuje za obchodnoprávny vzťah, bude na účely sociálneho poistenia považovaný za SZČO s oprávnením. "Takejto osobe totiž vznikne oprávnenie vykonávať šport ako samostatne zárobkovo činnej osobe dňom zápisu do registra fyzických osôb v športe," tvrdí Višváder. Ak profesionálnemu športovcovi ako SZČO následne vznikne povinné sociálne poistenie, vznik tohto poistenia, výšku poistného aj údaje potrebné na identifikáciu platby mu oznámi Sociálna poisťovňa.
 
Zdroj: SITA, Foto: Sarah Pflug, Burst.shopify.com