Nálada v slovenskej ekonomike sa v úvode roka opäť zlepšila

29.01.2020 (14:10)

Indikátor ekonomického sentimentu v januári po minulomesačnom poklese opäť vzrástol o 1,1 bodu na 99 bodov.

Nálada v slovenskej ekonomike sa v úvode roka zlepšila. Ako informuje Štatistický úrad SR, indikátor ekonomického sentimentu v januári po minulomesačnom poklese opäť vzrástol o 1,1 bodu na 99 bodov. Dôvera sa zvýšila najmä v priemysle, menej v stavebníctve a v obchode. Naproti tomu sa znížila hlavne v službách, menej u spotrebiteľov. Aktuálne indikátor zaostáva za hodnotou dlhodobého priemeru o 4,3 bodu, zatiaľ čo výsledok rovnakého obdobia minulého roka prevyšuje o 1,6 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle v januári vzrástol o 7,7 bodu na 1,7 bodu. Vývoj indikátora ovplyvnil najvýraznejšie podľa úradu očakávaný rast produkcie na nasledujúce tri mesiace a pokles zásob. V januári indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 2,5 bodu na mínus 6,5 bodu vplyvom priaznivejších hodnotení očakávanej zamestnanosti. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 18,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode vzrástol v januári v porovnaní s decembrom o dva percentuálne body na 29 bodov vplyvom pozitívneho hodnotenia súčasných podnikateľských aktivít a stavu zásob. Indikátor dôvery v službách v januári klesol. Jeho hodnota dva body sa v porovnaní s decembrom znížila o päť bodov. Vývoj indikátora bol ovplyvnený najmä negatívnejšími hodnoteniami očakávaného dopytu a dopytu za posledné tri mesiace.

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku sa v januári opäť zhoršila. Sezónne upravený indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol oproti minulému mesiacu o 1,5 bodu na hodnotu mínus 11,9 bodu. Respondenti boli pesimistickejší pri troch zložkách indikátora, najmä v očakávaniach celkovej hospodárskej situácie a vývoja nezamestnanosti a o niečo menej v očakávaniach finančnej situácie domácnosti. Naopak optimistickejší boli v očakávaniach úspor domácností. Respondenti boli o štyri body menej optimistickejší ako v rovnakom období minulého roka a aktuálny výsledok naďalej prevyšuje dlhodobý priemer.
 
Zdroj: SITA, Foto: redakcia