Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nový vírus môže rast čínskej ekonomiky v 1. kvartáli spomaliť pod 5 %

Centrálna banka v Číne Foto: TASR/AP

Ako uviedol pre ekonomický časopis Caixin, epidémia by mohla zredukovať tempo rastu ekonomiky v 1. kvartáli približne o jeden percentuálny bod.

Peking 29. januára (TASR) - Rast čínskej ekonomiky sa v 1. kvartáli tohto roka môže spomaliť na 5 %, prípadne ešte výraznejšie, keďže nový koronavírus zasiahol viaceré sektory čínskeho hospodárstva. Uviedol to ekonóm z Čínskej akadémie vied Čang Ming, podľa ktorého je pravdepodobné, že čínska vláda pristúpi k ďalším krokom na podporu ekonomiky.

Ako uviedol pre ekonomický časopis Caixin, epidémia by mohla zredukovať tempo rastu ekonomiky v 1. kvartáli približne o jeden percentuálny bod.

"Rast HDP by v 1. štvrťroku tohto roka mohol dosiahnuť 5 % a nemôžeme vylúčiť ani možnosť, že to bude ešte menej," povedal Čang Ming. Ekonóm pritom vychádza z predpokladu, že epidémia bude kulminovať na začiatku, prípadne v polovici februára a skončí koncom marca.

Podľa údajov štatistického úradu z polovice januára dosiahol rast čínskej ekonomiky vo 4. kvartáli minulého roka medziročne 6 % a za celý rok vzrástla čínska ekonomika o 6,1 %. To bol najslabší rast za takmer tri desaťročia, pod čo sa podpísal najmä obchodný spor s USA.

Pred časom zdroje z Pekingu uviedli, že čínska vláda plánuje stanoviť tohtoročný cieľ ekonomického rastu na zhruba 6 %. Minulý rok ešte počítala s rastom na úrovni 6 až 6,5 %. Tieto informácie sa však objavili omnoho skôr, než došlo k nástupu nového koronavírusu.

Podľa ekonóma sa dá očakávať, že v dôsledku nového koronavírusu a výrazného spomalenia na začiatku roka, dosiahne rast čínskej ekonomiky za celý rok 5,7 %. Ekonomické ciele čínskej vlády budú zverejnené v marci.