Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.01.2020 03:00

Stará Ľubovňa: Múzeum už tretí rok obnovuje a konzervuje gotický palác na hrade


Snímka zdroj: www.hrady-zamky.sk


Ľubovnianske múzeum už tretí rok obnovuje a konzervuje gotický palác na Hrade Ľubovňa. Palác zo 14. storočia je najstaršou zachovanou časťou hradu a hlavným cieľom obnovy je pokračovať v záchrane staticky narušených častí muriva.


 Informoval o tom riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík s tým, že vlani získali finančné prostriedky vo výške 23.000 eur z dotačného systému Ministerstva kultúry SR, zásluhou čoho sa podarilo vyriešiť problém so záchranou deštruovaného hradného muriva.       

"Výplňou vypadnutých kaverien sa stabilizovala statika stien paláca. Ďalej boli realizované remeselno–umelecké práce, ktorými sa vyriešila výroba a osadenie troch kamenných pieskovcových ostení, z toho dve okenné a jedno dverové. Taktiež bolo vyrobené drevené schodisko, ktoré umožní vstup do interiéru gotického paláca," objasnil Mikulík a dodal, že celkové náklady projektu dosiahli takmer 27.000 eur. Zásluhou projektu sa zachránili najstaršie architektonické prvky z obdobia gotiky a renesancie a zároveň došlo k sprístupneniu ďalšej častí hradu.       

"Výplňou vypadnutého muriva sme zachránili stenu paláca pred deštrukciou a zároveň posilnili aj statiku objektu. Z hľadiska umelecko–remeselnej činnosti sme vyplnili chýbajúce prvky architektúry paláca. Južná a severná stena gotického paláca po týchto prácach pôsobia kompaktne a esteticky dotvárajú kolorit horného hradu Ľubovňa," upozornil riaditeľ múzea. Dodal, že s obnovou gotického paláca chcú pokračovať aj v tomto roku. Neskôr by tam malo vzniknúť múzeum obchodu.         

Gotický palác Hradu Ľubovňa bol miestom mierového stretnutia kráľov v roku 1412, čo bola jedna z najvýznamnejších udalostí v dejinách tejto národnej kultúrnej pamiatky. Zúčastnili sa na ňom slávni panovníci, dokonca aj rímsky a uhorský kráľ Žigmund Luxemburský a poľský vládca Vladislav II. Jagelovský. Podpísali tam dohodu, ktorá ukončila vtedajšie vojenské konflikty v strednej Európe a vypaľovanie významných európskych ustanovizní. "Záverom mierového stretnutia bol následne v Záhrebe podpis tzv. spišského zálohu," doplnil Mikulík.       

Podpísanie kľúčového dokumentu znamenalo aj začiatok rokovaní o pôžičke, ktorá 8. novembra 1412 vošla do dejín Uhorska ako takzvaný poľský záloh. Žigmund Luxemburský si vtedy od Vladislava II. Jagelovského požičal 37.000 kôp pražských grošov, za čo venoval našim severným susedom hrady Ľubovňa a Podolínec, 13 spišských miest a Starú Ľubovňu, Podolínec a Hniezdne. Poľský záloh trval dlhých 360 rokov a skončil sa v 18. storočí. Späť pod uhorskú správu sa územie podarilo prinavrátiť až cisárovnej Márii Terézii.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
09.03.2021
Na Ľubovnianskom hrade zrekonštruujú severovýchodnú hradbu a nádvorie
Odstránenie havarijného stavu a záchrana severovýchodnej hradby i tretieho nádvoria. To je hlavným cieľom blížiacej sa rekonštrukcie na Ľubovnianskom hrade.
viac
07.01.2022
Hrad sa chystá na obnovu i stretnutie potomkov majiteľov
V júni tohto roku chcú na Ľubovnianskom hrade začať so záchranou a rekonštrukciou severovýchodnej hradby a tretieho nádvoria. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík zároveň potvrdil, že na jar sa chystajú skontrolovať všetky obvodové hradby a murivo.
viac
03.02.2023
Samospráva vyberá zhotoviteľa projektu na obnovu mestského paláca
Mestský palác v Starej Ľubovni chce mesto obnoviť, samospráva v súčasnosti vyberá zhotoviteľa projektovej dokumentácie. Primátor Ľuboš Tomko potvrdil, že do verejnej súťaže sa prihlásilo desať uchádzačov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %