Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Lubyová: Dodatočné náklady na NFŠ verifikovali, proces musí odobriť aj EK i ÚVO

Martina Lubyová
Martina Lubyová (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Dodatočné náklady na zhotovenie Národného futbalového štadióna (NFŠ) vychádzali najmä zo zabezpečenia požadovaných štandardov Európskej futbalovej únie (UEFA), bezpečnosti v priestoroch na štadióne a jeho okolí, a tiež dopravných riešení vo verejnom záujme, ktoré požadovala pre kolaudáciu mestská časť Bratislava-Nové Mesto. Po stredajšom rokovaní vlády, ktorá súhlasila so zvýšenou odkupnou cenou za NFŠ, to zdôraznila ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (SNS).

Zároveň zdôraznila, že schválenie zvýšenej sumy automaticky neznamená vyplatenie. "K celému procesu a súladu s pravidlami štátnej pomoci či zákona o verejnom obstarávaní musí súhlasné stanovisko vydať Európska komisia (EK), Protimonopolný úrad i Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO),“ upozornila.

Lubyová zvýraznila, že dodatočné náklady a ich oprávnenosť verifikovala renomovaná poradenská spoločnosť KPMG, pričom za oprávnené dodatočné náklady sa ohodnotili len tie, ktoré nesúviseli s predlžovaním výstavby, či nárastom cien materiálu. "To sú riziká na strane investora,“ dodala. Poukázala tiež na to, že samotný investor vyčíslil náklady na 118 miliónov eur. Suma ako výsledok auditu (98,447 milióna eur), ktorý odsúhlasil v pondelok (27. 1.) Monitorovací výbor výstavby NFŠ, je podľa Lubyovej pre štát rozumným kompromisom.

Ak by štát neakceptoval odôvodnenú a objektívne vzniknutú vyššiu sumu za zhotovenie, investor by sa sumy domáhal súdnou cestou. "Štát  sa zaviazal odkúpiť nekomerčnú časť štadióna, ak si investor uplatní predajnú opciu, čo investor využil,“ pripomenula Lubyová. Proti zvýšenej odkupnej cene ostro protestujú opozičné mimoparlamentné strany.

Veronika Remišová (Za ľudí) upozornila, že zmluva o budúcej kúpnej zmluve z roku 2016 obsahovala jasnú a nemeniteľnú maximálnu cenu. Rezort školstva podľa nej podľahol tlaku oligarchov. "Je neprijateľné vyhodiť pre nič za nič desiatky miliónov eur von oknom. Určite sa nájde veľa príležitostí v našom zdravotníctve, školstve či sociálnej starostlivosti, kde by sa dali tieto milióny eur využiť lepšie,“ uviedla.

Koalícia PS-Spolu považuje cenu za predraženú a zvýšenie neopodstatnené, podľa koalície dôvody navýšenia dostatočne nepreukázal ani audit oprávnenosti dodatočných nákladov, ktorý urobila spoločnosť KPMG. "Po voľbách toto rozhodnutie vlády okamžite zrušíme a Kmotríkovi nepošleme ani euro z navýšenej dotácie,” oznámil volebný líder PS-Spolu Michal Truban.

Za premrštenú považuje zvýšenú kúpnu cenu za štadión tiež volebný líder mimoparlamentnej Demokratickej strany a poslanec NR SR Jozef Rajtár. "Daňoví poplatníci zaplatia aj časť ceny za komerčnú časť štadióna, z ktorej bude profitovať Ivan Kmotrík, stojaci za investorom ktorý si uplatnil predajnú opciu na NFŠ,“ poznamenal Rajtár.

Štát bude akceptovať zvýšenie kúpnej ceny za Národný futbalový štadión. Vláda v stredu odsúhlasila dodatok k zmluve o budúcej kúpnej zmluve na štadión, podľa ktorého sa cena zvýši na 98.447.000 eur. Zvýšenie vychádza z dodatočných nákladov na výstavbu a auditu oprávnenosti týchto nákladov, ktoré pre Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR realizovala poradenská spoločnosť KPMG.

Aktuálna suma je o vyše 23,247 milióna eur vyššia ako maximálna hodnota na odkúpenie, dohodnutá v zmluve o budúcej kúpnej zmluve. Po odpočítaní príjmu za prenájom parkovacích miest (6,25 milióna eur) sú celkové nároky na verejné financie 92,197 milióna eur, teda o 16,997 milióna eur vyššie oproti kúpnej cene dohodnutej v Zmluve o budúcej zmluve.

Národný futbalový štadión začali stavať na začiatku septembra 2016. Štát sa zaviazal dostavať a odkúpiť nekomerčnú časť štadióna a NFŠ poskytnúť dotáciu vo výške 27,2 milióna eur. Tá bude odrátaná z ceny pri odkúpení.

Viac o téme: EKSNSMartina Lubyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu