EÚ vylučuje zákaz na Huawei - avšak avízuje prísne pravidlá týkajúce sa 5G
29 | 01 | 2020 I Dominik Simon

EÚ uviedla, že členské štáty by mali umožniť čínskemu telekomunikačnému gigantu Huawei pôsobiť v rámci bloku - avšak s prísnymi predpismi na ochranu národnej bezpečnosti. USA naliehali na spojencov, aby túto technológiu nepoužívali. Informuje DW.


Európska únia v stredu predstavila bezpečnostné usmernenia pre „vysokorizikových“ dodávateľov pri otváraní telekomunikačnej siete piatej generácie alebo 5G v celom bloku. Európska komisia neuviedla Huawei podľa mena a neodporúčila zákaz žiadnej spoločnosti pri vytváraní budúcich sietí. Uviedla však, že v prípade určitých dodávateľov by sa mali uplatňovať prísne pravidlá.

Odporúčania zahŕňajú blokovanie dodávateľov vysokorizikových zariadení z „kritických a citlivých“ častí siete vrátane jadra, ktoré sleduje údaje a autentifikuje smartfóny v sieti. Očakávalo sa už, že Európska komisia pri rozvoji siete EÚ 5G odporúči prísne regulovanú rolu sietí, ako je Huawei.

USA sa obávajú kybernetickej bezpečnosti


USA uviedli, že sa domnievajú, že spoločnosť je potenciálnou hrozbou pre kybernetickú bezpečnosť - a obáva sa, že by sa táto spoločnosť mohla použiť na vykonanie kybernetickej špionáže zo strany čínskej vlády. Lobujú u svojich spojencov, vrátane spojencov v Európe aby Huawei nepoužívali.

Americký postoj sa pravdepodobne nezmení, keďže minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo v stredu zpochybnil či je rozhodnutie Spojeného kráľovstva tiež nezakázať Huawei správne: „Zabezpečíme, aby americké informácie prešli sieťou, o ktorej sme presvedčení, že táto sieť je dôveryhodná. “

Spoločnosť však poskytuje relatívne lacnú alternatívu pre superrýchly prenos údajov za technológiami, ako sú vozidlá s vlastným pohonom a diaľkovo ovládané továrenské roboty. Operátori Deutsche Telekom, Vodafone a Telefonica sú všetci klienti spoločnosti Huawei - a varujú, že výmena zariadení môže stáť miliardy eur. Spoločnosť Huawei je lídrom v globálnom odvetví telekomunikačných zariadení s 28% -ným podielom na svetovom trhu. Nokia je na 16% druhá a Ericsson na 13%.

Rozhodnutie pre každý členský štát


V Nemecku kancelárka Angela Merkelová, ktorá uprednostňuje rovnaké podmienky pre všetkých poskytovateľov, čelila odporu zo strany svojej vlastnej strany zo strany zákonodarcov, ktorí podporujú USA. Žiadajú, aby bola Huawei priamo zakázaná. Akýkoľvek zákaz Huawei by sa nakoniec prenechal jednotlivým členským štátom, ale kompromisné odporúčanie Komisie poskytuje krytie európskych hlavných miest, aby mohli odolávať požiadavkám Washingtonu.

Británia je údajne pripravená schváliť obmedzený prístup spoločnosti Huawei do novej 5G siete napriek tlaku USA
27 | 01 | 2020 | Dominik Simon