Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Erdogan s tvrdým odkazom na Trumpovu adresu: Jeho mierový plán označil za neprijateľný

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: Presidential Press Service via AP, Pool)

ANKARA - Nový plán pre urovnanie izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktorý v utorok predstavil americký prezident Donald Trump, je podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana "absolútne neprijateľný". Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

"Jeruzalem je pre moslimov posvätný. Plán dať Jeruzalem Izraelu je absolútne neprijateľný. Tento plán ignoruje palestínske práva a má legitimizovať izraelskú okupáciu," uviedol Erdogan podľa tureckej televízie CNN Türk. Erdogan zdôraznil, že Trumpov plán "nebude slúžiť mieru ani neprinesie riešenie."

Trump v utorok zverejnil dlho očakávaný plán zameraný na vyriešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, podľa ktorého Jeruzalem zostane "nerozdeleným hlavným mestom" Izraela. Trumpova iniciatíva okrem úplnej kontroly nad Jeruzalemom židovskému štátu umožňuje aj pripojiť k svojmu územiu údolie rieky Jordán - strategickú oblasť západného brehu Jordánu -, ako aj osady, ktoré sa dotýkajú palestínskeho územia.

Podľa Trumpovho plánu by nezávislý palestínsky štát mohol vzniknúť na zvyšnom území Západného brehu a pásma Gazy a mal by byť demilitarizovaný. Trumpov plán zahŕňa aj vyhliadky na pomoc a investície pre Palestínčanov v objeme miliárd dolárov. Palestínčania naprieč celým politickým spektrom tento plán odsúdili a odmietli.

Vzťahy Turecka s Izraelom sú v súčasnosti napäté, pričom Erdogan sám seba považuje za bojovníka za "palestínsku vec". Keď Washington v roku 2017 uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a presťahoval tam svoje veľvyslanectvo, tureckí predstavitelia za to Trumpa opakovane skritizovali.
 

Viac o téme: PlánDonald TrumpRecep Tayyipa ErdoganIzraelsko-palestínsky konflikt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu