Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rivlin: Nad Európou sa opäť vznáša antisemitizmus

Reuven Rivlin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nemecko má podľa Rivlina osobitnú zodpovednosť, aby zabránilo opakovaniu hrôz holokaustu.

Berlín 29. januára (TASR) - Izraelský prezident Reuven Rivlin v stredu varoval, že v Európe sa znovu objavuje antisemitizmus. Vyslovil sa tak v prejave k nemeckým poslancom pri príležitosti 75. výročia oslobodenia nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, informovala agentúra AFP.

"Ohavný a extrémny antisemitizmus sa vznáša nad celou Európu," uviedol v Bundestagu a dodal, že tento kontinent "navštívili duchovia minulosti".

Nemecko má podľa Rivlina osobitnú zodpovednosť, aby zabránilo opakovaniu hrôz holokaustu. Tá istá krajina, ktorá svetu predviedla hrôzy nacizmu, sa dnes stala "majákom" ochrany liberálnych hodnôt, uviedol.

Izraelský prezident taktiež venoval časť svojho prejavu kritike Iránu, ktorý je podľa neho hrozbou pre svetový mier.

Pred Rivlinom vystúpil v Bundestagu nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, ktorý označil holokaust za súčasť nemeckej identity. "Holokaust je súčasťou nemeckých dejín a nemeckej identity," konštatoval a uviedol, že Nemecko nesmie zabudnúť na to, čo sa stalo.

"Duchovia zla minulosti sa dnes opäť zjavujú pod novým pláštikom," dodal Steinmeier s tým, že predstavujú svoje "etno-nacionalistické, autoritárske myslenie ako víziu, ako lepšiu odpoveď na otázky našich čias".

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripadá na 27. januára, čo je deň v ktorom v roku 1945 oslobodili vojaci Červenej armády nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau.

Nacisti vyvraždili počas druhej svetovej vojny viac ako šesť miliónov židov, z čoho ich vyše milióna našlo smrť vo vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau.