Chcela ho kompromitovať. Danko hovoril o telefonátoch s volavkou

TA3 TASR SITA
29.1.2020 11:39

Andrej Danko sa postavil pred kamery a prehovoril o zverejnení častí jeho telefonátov s neslávne známou Alenou Zsuzsovou, ženou, ktorá je obžalovaná v kauze vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Predseda parlamentu a koaličnej SNS v súvislosti s kauzou hovorí o porušení základných ľudských práv. Opozícia zvažuje, že pre telefonáty zvolá mimoriadnu schôdzu.

Mal ju uloženú ako babu z Nových Zámkov

"Okolo roku 2013 som dostal fotografiu peknej ženy," uviedol Danko pred novinármi s tým, že bol vtedy v rozvodovom konaní. Viedol s ňou "nezáväznú a možno až frivolnú" komunikáciu, nehovoril o politike ani o žiadnych citlivých veciach. "Dnes už vieme, že vystupovala pod rozdielnymi identitami, posielala falošné fotografie a bola volavkou," pokračoval Danko. V telefóne mal Zsuzsovú uloženú ako babu "z Nových Zámkov".

"Jej identita ma nikdy nezaujímala, lebo som s ňou neriešil nič podstatné," dodal. Komunikáciu s ňou považuje v rámci svojho života za bezvýznamnú, čo však nemôže povedať o "praktikách" v súvislosti so zverejnením jeho komunikácie. Danko hovoril v súvislosti so zverejňovaním telefonátov o "metódach ŠtB". Danko zdôraznil, že nikdy neklamal, nikdy sa nedopustil trestného činu a v politike mu išlo o dobro. Zsuzsovú považuje za človeka, ktorý ho mal kompromitovať.

Úryvky z telefonátov:

Danko: “Tak okolo siedmej vás zoberiem niekde pri Avione, dobre?“
Zsuzsová: “Tešíte sa – najviac na svete?”
Danko: “Tak vás bozkávam a v pondelok sa vidíme.”
Zdroj: Denník N / Aktuality

Dohadovali sa na stretnutí

Andrej Danko v minulosti telefonoval s Alenou Zsuzsovou. Dokazujú to tri telefonáty, ktorých časti zverejnili niektoré médiá. Dvojica si podľa nich vykala, hovorila o súkromných veciach a mala sa dohadovať na stretnutí. Zvukové nahrávky boli získané z dokumentov, ktoré má medzinárodná novinárska organizácia OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Danko pred časom uviedol, že meno Aleny Zsuzsovej mu nič nehovorí. Jeho hovorca Tomáš Kostelník uviedol, že sa nebudú detailne vyjadrovať k "navádzacím a účelovým otázkam" 33 dní pred voľbami. Zopakoval, že Danko sa so ženou, považovanou za Kočnerovu volavku nestretol.

Koalícia to vidí inak ako opozícia

Ku kauze Andreja Danka sa v posledných hodinách vyjadrovali politici z opozície aj koalície. Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar nevidí „absolútne žiadny význam“ v tom, aby Danko mesiac pred voľbami odstupoval z funkcie predsedu parlamentu. Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši si zase myslí, že Danko nemohol tušiť, s kým komunikuje a keby aj teoreticky tušil, nemohol vedieť, ako daná osoba skončí a do čoho všetkého sa zapletie. Otázne je podľa neho, prečo bol zverejnený tento rozhovor teraz a prečo ešte neboli zverejnené ďalšie, ak také sú. "Mňa osobne zaujíma rozhovor pani Aleny Zsuzsovej a celá komunikácia s Danielom Lipšicom," podotkol Raši.

Opoziční poslanci pravdepodobne zvolajú mimoriadnu schôdzu, na ktorej sa pokúsia odvolať Danka z funkcie predsedu NR SR. Uviedol to podpredseda NR SR a predseda klubu SaS Martin Klus. „Ak z podobných dôvodov nedávno odstúpil podpredseda NR SR Martin Glváč, je asi pochopiteľné, že podobný krok verejnosť očakáva aj od predsedu NR SR,“ ozrejmil Klus. Faktom podľa neho je, že 31 dní pred voľbami, keď sa už neplánuje žiadne ďalšie rokovanie pléna, by ale takýto krok mal skôr symbolický význam. „Napriek tomu som zachytil, že niektorí opoziční politici zvažujú, že by zvolali mimoriadnu schôdzu, pokiaľ tak predseda Danko neurobí sám,“ objasnil podpredseda parlamentu.

Predseda Smeru-SD Robert Fico sa Danka zastal. V nahrávkach nevidí nič, čo by bolo dôležité pre verejný záujem. "Médiá brutálnym zásahom do súkromia predsedu parlamentu prekročili všetky hranice," napísal Fico na sociálnej sieti. Za zverejnením nahrávky vidí snahu poškodiť súkromný život Andreja Danka a tiež dostať SNS mimo parlamentu. 

Strany KDH a Za ľudí vyzvali Danka, aby odstúpil. "Zároveň by sa mal verejnosti ospravedlniť za klamstvá a bezodkladne odstúpiť z pozície predsedu parlamentu," komentovala podpredsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. Koalícia PS-Spolu poukázala na to, že "rezignovaný, zdiskreditovaný a skorumpovaný je však nielen Andrej Danko, ale aj všetky ministerstvá, ktoré štyri roky viedla SNS." Predseda opozičného hnutia OĽANO Igor Matovič komentoval na sociálnej sieti situáciu ironickou poznámkou. SaS zasa chváli médiá za zverejnenie komunikácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok