Richard Hečko.

Richard Hečko. Zdroj: twitter.com/blazers_on_fire

Mladík Hečko si v Atalante Bergamo rýchlo zvykol, obdivuje hru Ronalda či Varana

ŠPORT.sk • 29. jan 2020 o 13:50
Pre slovenského futbalového reprezentanta do 17 rokov Richarda Hečka bude začiatok tohto kalendárneho roka spätý s veľkým krokom z pohľadu jeho športovej budúcnosti.

Prednedávnom prestúpil z bratislavského Slovana do talianskeho klubu Atalanta Bergamo, ktorý na Apeninskom polostrove vďaka systematickej práci získava čoraz lepšie postavenie. Výsledkom toho je aj tohtosezónne účinkovanie v prestížnej Lige majstrov.

Talentovaný 16-ročný tínedžer (nar. 1. októbra 2003) sa s agentúrou SITA podelil o úvodné dojmy z pôsobenia na severe Talianska. Prezradil tiež, ktorých hráčov súčasnosti najviac obdivuje a aké sú jeho futbalové sny.

Kde ste začínali s futbalom? Kto vás k nemu priviedol a kto bol váš prvý tréner?

„S futbalom som začínal v klube ŠK Slovan Bratislava. Priviedli ma k nemu rodičia. Mojím prvým trénerom bol pán Vilčinský.”

Aké bolo vaše doterajšie futbalové pôsobenie?

„Odkedy som začal s futbalom, až do tejto zimy som hral v Slovane Bratislava, kde som prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami. Nedávno som prestúpil do Atalanty Bergamo, Slovanu som však vďačný za všetko, čo som sa naučil. Prežil som tam krásnych jedenásť rokov a som vďačný všetkým trénerom, ktorí ma viedli. Čo sa týka slovenskej reprezentácie, pôsobím v nej od kategórie do 15 rokov, momentálne som členom reprezentačnej 'sedemnástky', s ktorou hráme o postup na tohtoročné ME v Estónsku.”

Ako vnímate tento prestup do Talianska? Môžete priblížiť, ako sa to celé zrodilo?

„Som z toho veľmi šťastný, keďže Atalanta má najlepšiu akadémiu v Taliansku. Bol to môj sen dostať sa sem. Atalanta ma už dlhšie sledovala a začiatkom leta nás oslovila na prestup.”

Ako si zvykáte na nové prostredie? Ste v Taliansku sám alebo s niekým z rodiny?

„Zvykol som si veľmi rýchlo, ako na život v Taliansku, tak aj na futbal. Vďaka patrí aj mojim novým spoluhráčom, ktorí boli od začiatku ku mne veľmi priateľskí a vždy mi pomohli, keď som niečo potreboval. Nie je so mnou nikto z rodiny. Bývam v akadémii v Bergame, kde sú ubytovaní aj ďalší hráči, ktorí nepochádzajú priamo z Bergama.”

Richard Hečko.
Richard Hečko.

S ktorým tímom Atalanty sa momentálne pripravujete? Na ktorom poste sa cítite najlepšie?

„Trénujem aj hrám s mužstvom do 17 rokov. Najlepšie sa cítim na poste stopéra, kde hrám prakticky celý život.”

Ktorí hráči patria medzi vaše futbalové vzory? Máte aj svojho najobľúbenejšieho futbalistu?

„Mojimi vzormi sú Cristiano Ronaldo a Raphael Varane. Sledujem hru Raphaela Varana alebo Virgila van Dijka, lebo si myslím, že sú to momentálne dvaja najlepší stopéri. Avšak, nesnažím sa ich napodobňovať. Hrám vždy svoju hru. Môj najobľúbenejší futbalista súčasnosti je Cristiano Ronaldo, lebo je to pre mňa najlepší futbalista na svete. Obdivujem na ňom, ako tvrdo pracuje, aby bol najlepší.”

Aké sú vaše futbalové ciele? Čo by ste chceli vo futbale dosiahnuť?

„Momentálne sú moje futbalové ciele hrať čo najlepšie a stále sa zdokonaľovať v tíme Atalanty do 17 rokov aj v slovenskej reprezentácii. V budúcej sezóne by som sa chcel v Atalante dostať do mužstva U19. Z pohľadu dlhodobých cieľov chcem byť najlepší stopér na svete.”

Gól sezóny vo 4. lige: