Dnes si pripomíname 75. výročie oslobodenia tábora Auschwitz

NETKY.SK • 27 Január 2020, 14:53 • 2 min
Dnes si pripomíname 75. výročie oslobodenia tábora Auschwitz

Slovensko, OSN, UNESCO, Poľsko a ďalšie krajiny sveta si v pondelok pripomenú 75. výročie oslobodenia nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau.

slovakia

left justify in out

Výročie oslobodenia sa bude konať na mieste bývalého tábora

Na mieste bývalého tábora, kde je Pamätník a Múzeum Auschwitz-Birkenau, sa na spomienkovom programe zúčastnia politici a predstavitelia 50 štátov, delegácie Rady Európy, Európskej únie a UNESCO. Na spomienkovom programe sa zúčastní aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Popri politikoch sa na podujatiach v pondelok 27. januára v priestoroch bývalého koncentračného tábora očakáva účasť aj jeho 200 bývalých väzňov.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Holokaust nie je židovská tragédia, je to tragédia nás všetkých. Na pozvanie izraelského prezidenta Reuvena Rivlina som pricestovala do Jezuralema, aby som si v Múzeu holokaustu Jad Vašem spoločne s ďalšími predstaviteľmi štátov pripomenula dôležité výročie - 75. rokov od oslobodenia koncentračného tábora v Osvienčime. Na slávnostnej ceremónii vystúpili viacerí hostia, okrem izraelského prezidenta aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký prezident Frank Walter Steinmeier, ruský prezident Vladimír Putin, americký viceprezident Mike Pence, princ Charles a ďalší štátnici a predstavitelia svetovej židovskej komunity. Pre každého z nás to bol naozaj silný zážitok. Dnes si toto výročie celý svet nepripomína len preto, aby sme hľadali a označovali vinníkov. Vina sa dá odpustiť aj oľutovať a to sa už v histórii opakovane stalo. Čo sa ale odpustiť ani oľutovať nedá, je zodpovednosť, pretože tá je konštatntná. Zodpovednosť za milióny nevinných obetí. Zodpovednosť za životy preživších rodinných príslušníkov, ktorí s touto neskutočnou traumou museli žiť ďalej. Je našou morálnou povinnosťou nezabúdať a pripomínať to všetkým, osobitne mladej generácii. Rasovo motivované násilie vždy začína slovom. O to viac potrebujeme byť obozretní a citliví voči prejavom nenávisti a diskriminácie. Lebo už nás história naučila, ako málo stačí na to, aby sa zo slov nenávisti stalo masové vraždenie. Vzájomný rešpekt, či ochrana dôstojnosti každého jednotlivca, majú univerzálny charakter. A práve v tomto období, keď je aj naša spoločnosť poznačená rozdelením a vzájomnou nedôverou, sú tieto hodnoty tým, čo by nás malo spájať. Na slávnostnej recepcii a slávnostnom ceremoniáli som mala príležitosť hovoriť s viacerými štátnikmi. V piatok ma ešte čaká návšteva posvätných miest v Jeruzaleme a tiež stretnutie s izraelským prezidentom Reuvenom Rivlinom

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

 

Auschwitz a jeho spojitosť s históriou Slovenska

Pre SNM-Múzeum židovskej kultúry je 75. výročie oslobodenia nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz významnou udalosťou, ktorá by v spojitosti s históriou Slovenska, ako aj súčasného vývoja politickej situácie, mala v našej spoločnosti rezonovať viac. Auschwitz je totiž symbolom, ktorý predstavuje, kam až spoločnosť môže zájsť, ak sa zabudne na zdravý úsudok, hodnoty ako ľudskosť, solidarita či schopnosť držať sa týchto hodnôt napriek útlaku, uviedol zástupca riaditeľa SNM-Múzea židovskej kultúry Michal Vaněk.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Pope Francis (@franciscus),

 

Boj proti antiseminizmu

OSN pri príležitosti tohto výročia zvolila tému: "75 rokov po Auschwitzi – šírenie poznanie a zachovanie pamiatky o holokauste s cieľom dosiahnuť všeobecnú spravodlivosť". Prostredníctvom nej chce ilustrovať dôležitosť kontinuity spoločných aktivít v boji proti antisemitizmu a ďalším formám predsudkov s cieľom zaručiť rešpektovanie dôstojnosti a dodržiavanie ľudských práv pre všetky národy na svete. OSN to uviedla v súvislosti s Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu, ktorý pripadá práve na 27. januára.

 

img

Priestory Auschwitzu navštívilo aj 200 bývalých väzňov

 

História koncentračného tábora

Nemecký vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau založili v roku 1940 nemecké vojská, ktoré okupovali Poľsko, ako pracovný tábor pre poľských väzňov. Postupne ho rozširovali na rozľahlý pracovný a vyhladzovací koncentračný tábor pre Židov, ktorých doň privážali z celej Európy. V tábore použili 3. septembra 1941 po prvý raz cyklón B a v plynovej komore ním zabili 600 sovietskych vojnových zajatcov a 250 ďalších väzňov.

 

img

 

Koncom marca 1942 prišli do Auschwitzu prvé transporty Židov zo Slovenska a HolandskaNemecký vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau bol oslobodený oddielom Červenej armády 27. januára 1945. Ohromení a šokovaní vojaci Červenej armády vstúpili 27. januára 1945 do tábora a oslobodili zvyšných 7600 zúbožených väzňov.

Počet ľudí zabitých v Auschwitzi-Birkenau nie je možné presne určiť. Podľa odhadov historikov ide o 1,2 - 1,6 milióna osôb. Väčšinu obetí tvorili ľudia židovského pôvodu.

 

img

 

Európski biskupi si pripomenuli obete tábora, antiseminizmus odsúdili

"Na toto výročie vyzývane súčasný svet na zmierenie a pokoj, na rešpekt pre právo každého národa na existenciu, slobodu, nezávislosť a zachovanie vlastnej kultúry," uvádza sa vo vyhlásení Rady európskych biskupských konferencií a Komisie biskupských konferencií EÚ, ktoré bolo vydané v angličtine a hebrejčine.

 

Biskupi odsúdili totalitné režimy

Biskupi v ňom apelovali na modlitby za ľudí všetkých národností a náboženských vyznaní, ktorí boli zavraždení v nacistických táboroch smrti. Európski biskupi zároveň pripomenuli, že podobne ako nacistické koncentračné tábory majú milióny životov na svedomí aj komunistické režimy. "Aj iný totalitný režim, menovite komunizmus, konal dosť podobne a jeho obete sa rátajú v miliónoch," napísali biskupi. V súvislosti s výročím oslobodenia Auschwitzu tiež odsúdili súčasné snahy o "ignorovanie pravdy alebo jej manipuláciu za účelom okamžitých politických ziskov""Nacisti si tu (v Auschwitzi) prisvojili právomoc rozhodovať o tom, kto je ľudská bytosť a kto nie je. Tu sa stretla eutanázia s eugenikou. Auschwitz-Birkenau je produktom systému založeného na ideológii národného socializmu, ktorá pošliapavala dôstojnosť človeka stvoreného na obraz Boží," uvádza sa vo vyhlásení európskych katolíckych biskupov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona