Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Doping koní. Prežijú britské dostihy škandál storočia?
Zdielať na

Doping koní. Prežijú britské dostihy škandál storočia?

VEĽKÁ BRITÁNIA / Veľkou Britániou otriasa najväčší škandál v dejinách tamojšieho dostihového športu. K pätnástim koňom, ktoré v stajniach Godolphin testovali pred niekoľkými týždňami pozitívne na doping, pribudli ďalšie. Všetci patria jednému majiteľovi.

Škandál okolo dopovania koní Godolphinu vybuchol v apríli. Najprv malo pozitívny nález na anabolické steroidy 11 koní, potom k nim pribudli ďalšie štyri. Napokon sa majiteľ britskej stajne rozhodol dať testovať všetkých 391 zverencov. Z nich bolo ešte 7 pozitívnych. Všetky patria tej istej rodine - dubajským šejkom Al Maktúmovcom.

Kone patrili k elite

"Všetká tvrdá práca, aj moja, ktorú v Godolphine kedy odviedli, vyšla nazmar," vyjadril sa slávny taliansky džokej Frankie Dettori. Kone s pozitívnym dopingom patrili k elite. Veď v predchádzajúcich štartoch zarobili milión 300 tisíc eur. Naposledy antidopingovým testom neprešiel dokonca víťaz vlaňajšieho St. Legeru Encke, jeden z najslávnejších koní súčasnosti.

Spískal to naozaj iba jeden človek?

"Je strašné, že jeden človek zničil povesť nielen tohto koňa, ale všetkých, ktoré v Godolphine trénovali," pokračuje Dettori. Slávny džokej tým naráža na trénera Al Zarúniho, ktorý sa k dopovaniu zvierat počas pravidelných zimných pobytov v Dubaji priznal. S dôvetkom, že tam podávanie steroidov koňom nie je zakázané. Dettori: "Zničil svoju kariéru, v podstate budúcnosť jednej stajne, ale aj celého britského dostihového športu."

Tréner Al Zarúni má 8-ročný dištanc

Al Zarúnimu odobrali na 8 rokov licenciu, kone s pozitívnym nálezom majú dištanc na 6 mesiacov. A Dettori môže byť rád, že vlani v októbri zo stajňou Godolphin ukončil po 18 rokoch spoluprácu. "Nechcel som odísť, verte mi, ale svojím spôsobom ma k tomu donútili," vraví. A to preto, že sám mal pozitívny nález na kokaín a dostal stop na polroka. Obnovenie jeho licencie bola zatiaľ z pondelka preložené na neurčito.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Dostihy_Británia_Royal Ascot

isifa.com - ilustračné foto

Súvisiace články