Dobré noviny
Múmia po prvý raz prehovorila po 3000 rokoch. Vypočujte si jej hlas
Ľubomíra Somodiová
Ľubomíra Somodiová

Múmia po prvý raz prehovorila po 3000 rokoch. Vypočujte si jej hlas

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. — Foto: Wikimedia

Egyptský kňaz, ktorý bol známy pod menom Nesyamun, prehovoril po viac než 3000 rokoch.

LEEDS 29. januára - Rekonštruovaný zvuk hlasového ústrojenstva slávneho mumifikovaného kňaza Nesyamuna nám umožní pozrieť sa na históriu novým a inovatívnym spôsobom. Nesyamun bol kňaz, ktorý slúžil za múrmi Amanovho chrámu v starovekých Tébach za vlády faraóna Ramzesa XI (1099 pred Kr. až 1069 pred Kr.) a dožil sa približne 50 rokov.

Pre kňaza v jeho postavení bol hlas pri bohoslužbách plných spevu a kázne základným nástrojom. Práve ten mu bol vďaka britským vedcom po niekoľko tisícoch rokov navrátený, informuje magazín Nature.

Vytvorili základnú frekvenciu jeho hlasu

Vedci mumifikovaného kňaza naskenovali a zo skenov následne vytvorili 3D model vnútorných častí krku a úst, ktoré vytlačili na 3D tlačiarni. Aby múmia opäť začala rozprávať, imitáciu Nesyamunových úst a krku prepojili s elektronickým umelým hrtanom a reproduktorom.

Podľa vedcov je zvuk „základnou frekvenciou“ Nesyamunovho hlasu, ktorá je položená niekde medzi samohláskami „a“ „a“ „e“.

Nesyamun.
Nesyamun. Foto: Repro foto: Leeds Teaching Hospitals/Leeds Museums and Galleries.

Chýba mu jazyk

Nesyamunovi však k dokonale živému a vierohodnému hlasu chýba jazyk, ktorý v ľudskej reči hrá kľúčovú úlohu. Ale aj napriek tomu môžeme počuť, ako asi reálne znel hlas starovekého kňaza.

S Neyamunovým hlasovým ústrojenstvom bádatelia plánujú pracovať aj naďalej a je možné, že o pár desiatok rokov k nám pomocou počítačovej modulácie prehovorí rovno celými vetami.

Už ste čítali?