Americké vojenské lietadlo havarovalo v Afganistane
29 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Prebieha vyšetrovanie s cieľom zistiť, čo spôsobilo pád amerického vojenského lietadla v afghanskej provincii Ghazni v pondelok, potvrdil hovorca ozbrojených síl USA v Afganistane a dodal, že neexistuje žiaden náznak, že lietadlo bolo zničené nepriateľskou paľbou. Informuje CNN.


"Americký bombardér E-11A dnes havaroval v provincii Ghazni v Afganistane. Zatiaľ čo sa skúma príčina havárie, neexistujú náznaky, že skrat bol spôsobený nepriateľskou paľbou. Budeme poskytovať ďalšie informácie, keď budú k dispozícii," plukovník Sonny. Leggett informoval na twitteri. „Taliban tvrdí, že správy o ďalších havarovaných lietadlách, sú nepravdivé,“ dodal.

CNN informovala začiatkom pondelka, že americká armáda vyšetruje správy o leteckej havárii v afghanskej provincii Ghazni. Úradník nemohol uviesť žiadne ďalšie podrobnosti. Objavili sa viaceré správy sa o leteckej havárii v regióne, ktorý je z veľkej časti kontrolovaný Talibanom a leží na juhozápad od afganského hlavného mesta Kábul.

Minister obrany Mark Esper v pondelok uviedol, že „si je vedomý situácie“, ale s podrobnosťami by sa podrobnejšie nezaoberal a povedal: „v tejto chvíli už nemá čo dodať.“ Esper uistil, že Pentagon bude informovať médiá, keď sa „záležitosť vyvinie“. E-11A sa používa na spojenie jednotiek v teréne s veliteľstvom a piloti leteckých síl ho predtým označili ako „WiFi v oblakoch“.

Funguje ako súčasť vojenského leteckého komunikačného uzla leteckých síl (BACN), ktorý bol podľa tlačovej správy uverejnenej v roku 2018 vyvinutý v reakcii na komunikačné problémy počas operácie Red Wings, americkej vojenskej misie v provincii Kunar v Afganistane, v roku 2005. Na operácii v roku 2005 sa zúčastnila prieskumná hliadka Navy SEAL so štyrmi mužmi, ktorá bola napadnutá. Traja muži zo SEAL boli zabitý a vrtuľník MH-47 Chinook so záchrannými silami vyslanými na extrakciu hliadky z miesta bol zostrelený. Čo si vyžiadalo osem mužov SEAL a osem vojakov posádok špeciálnych operácií armády.

„Kvôli hornatému terénu Afganistanu a neexistujúcej komunikačnej infraštruktúre bránili vážne komunikačné výzvy štvorčlennej hliadke SEAL v účinnom nadviazaní kontaktu s ich bojovými operačnými strediskami, čím sa stali zraniteľnými voči útokom, ktoré si vyžiadali životy 19 členov špeciálnych operačných síl. ," dodali.

V Afganistane v súčasnosti slúži niečo medzi 12 000 až 13 000 amerických vojakov ako súčasť misie NATO vedenej USA, ktorá má pomôcť pri výcviku a poskytnúť poradenstvo afganským silám. Od začiatku najdlhšej vojny USA v roku 2001 zahynulo viac ako 2 400 ľudí v službách USA. Minulý rok bol pre USA v Afganistane najsmrteľnejší za posledných päť rokov, pričom pri operáciách v krajine v roku 2019 zahynulo 23 členov služby.

MIMORIADNE: V Afganistane havarovalo lietadlo
Lietadlo spoločnosti Ariana Afghan Airlines dnes havarovalo v provincii Ghazni. Informuje o tom portál RT. Čítať ďalej
27 | 01 | 2020 | Marek Molnár