Vláda SR schválila odkúpenie NFŠ na Tehelnom poli za 98,447 milióna eur

Vláda SR schválila odkúpenie NFŠ na Tehelnom poli za 98,447 milióna eur

Bratislava 29. januára 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Vláda Slovenskej republiky na svojom stredajšom zasadnutí v Bratislave schválila odkúpenie nekomerčnej časti Národného futbalového štadióna na Tehelnom poli za 98,447 milióna eur. Čiastočne tak uznala nárok na zvýšené náklady zhotoviteľa projektu spoločnosti Národný futbalový štadión. Spoločnosť NFŠ využila opciu na predaj objektu štátu

Na snímke Národný futbalový štadión

Hodnota objektu v pôvodnej zmluve bola 75,2 milióna eur, no konečná kúpna cena vyčíslená spoločnosťou NFŠ v decembri 2019 predstavovala sumu takmer 119 miliónov eur. Monitorovací výbor spoločnosti KPMG na podnet Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR hodnotu stavby vyčíslil na 98,447 milióna eur. V porovnaní s pôvodnou zmluvou ide o navýšenie o viac ako 23 miliónov.

Reklama

“Ako podporovateľ novej športovej infraštruktúry si myslím, že Slovensko si zaslúži stánok, ktorý bude dôstojne reprezentovať našu krajinu a poskytne priestor reprezentácii a divákom. Sú dve možnosti – mať národný štadión alebo ho nemať. Požiadavky na navýšenie ceny boli o dosť vyššie ako pôvodná cena. Tam je priestor na rokovanie vlády,” povedal ešte pred stredajším rokovaním podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši.

Vlastník NFŠ navýšenie sumy zdôvodňoval zvýšenými nákladmi pri výstavbe projektu, ktoré vznikli z viacerých dôvodov už počas samotnej realizácie. Rezort školstva nebol oprávnený rozhodnúť o kúpe NFŠ za zvýšenú sumu, súhlasné stanovisko musela dať vláda SR. “Ide o zvýšenie kúpnej ceny o 23,247 milióna eur, po zarátaní príjmu štátu z dlhodobého prenájmu parkovacích miest vo výške 6,25 milióna eur a zvýšenie nároku na verejné financie predstavuje 16,997 milióna eur,” uviedlo ministerstvo ešte pred stredajším rokovaním vlády.

Reklama

Podľa podpredsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej vláda podľahla nátlaku oligarchov a ministerka školstva Martina Lubyová podľa nej zavádza verejnosť. “V uzavretej zmluve bola cena za odkúpenie futbalového štadióna obmedzená na 75 miliónov eur. Zmluva počítala s tým, že konečné náklady môžu byť vyššie, ale cenu pre štát obmedzila na 75 miliónov a neobsahuje žiadny mechanizmus na zvýšenie ceny. Táto suma má byť skrátka konečná. Pani ministerka zo Slovenskej národnej strany (SNS) však prišla s návrhom, aby štát zaplatil o takmer 30 miliónov viac. Odôvodňuje to akýmsi zhodnotením štadióna, čo je však hrubé zavádzanie verejnosti. V samotnom návrhu pani ministerky sú najvyššou položkou, takmer 12 miliónov eur, náklady stavbárov na predĺženie výstavby o 21 mesiacov. Podľa pani ministerky má štát zaplatiť milióny eur z daní občanov za neschopnosť investora pri riadení celého projektu. Je to akoby ste si objednali auto za 15 tisíc eur a nakoniec by od vás predajca chcel 20 tisíc eur s tým, že mal vyššie náklady, pretože sa mu nepodarilo auto poskladať na prvý raz a do pôvodnej ceny nezapočítal, že auto musí mať kolesá. Tento návrh považujem iba za akúsi odplatu, ktorú musí SNS zaplatiť za neobmedzený mediálny priestor svojho predsedu v súkromnej televízii vlastnenej majiteľom futbalového štadióna,” uvádza sa v oficiálnom stanovisku Remišovej.

Uviedla tiež, že už pri podpise zmluvy NFŠ upozorňovala na skutočnosť, že napríklad štadión s o niečo väčšou kapacitou vo Viedni bol dokončený pred troma rokmi a stál podľa údajov klubu 53 miliónov eur, čiže takmer polovicu ceny, o ktorej dnes rokovala vláda SR. “Zmluva o odpredaji futbalového štadióna štátu obsahuje jasnú a nemeniteľnú maximálnu cenu. Je preto neprijateľné, že ministerka SNS po tlaku oligarchov chce vyhodiť pre nič za nič 30 miliónov eur von oknom. Určite nájde veľa príležitostí v našom zdravotníctve, školstve či sociálnej starostlivosti, kde by sa dali tieto milióny eur využiť lepšie ako na zvyšovanie ziskov milionárov, ktorí už na ľuďoch na Slovensku zarobili naozaj dosť,” uviedla Remišová.

Ministerstvo zdôrazňovalo, že akékoľvek zmeny by mala posúdiť Európska komisia ohľadom súladnosti s pravidlami štátnej pomoci, ako aj Úrad pre verejné obstarávanie za účelom súladnosti s právnou úpravou verejného obstarávania. “Ministerstvo školstva navrhuje, aby v prípade odsúhlasenia zmeny kúpnej ceny vláda SR zároveň uznesením zaviazala Protimonopolný úrad SR vykonaním úkonov potrebných na zabezpečenie posúdenia zo strany Európskej komisie ohľadom súladnosti s pravidlami štátnej pomoci, Úrad pre verejné obstarávanie vykonaním posúdenia súladu dodatku ku Zmluve o budúcej kúpnej zmluve so Zákonom o verejnom obstarávaní, Ministerstvo financií SR zabezpečením prostriedkov pre kapitolu Ministerstva školstva na úhradu kúpnej ceny. Splatnosť prípadne zvýšenej časti kúpnej ceny by mala byť podmienená pozitívnym rozhodnutím uvedených úradov a Európskej komisie,” uviedlo ministerstvo v tlačovej správe.

Nájomcom podzemného parkoviska pod areálom je až do 12. februára 2058 akciová spoločnosť Tehelné za celkovú sumu 6,25 milióna eur, nájomcom štadióna je za 1,023 milióna eur ročne spoločnosť ŠK Slovan Facility Services. Za oboma spoločnosťami stojí podnikateľ Ivan Kmotrík starší, ktorý je tiež za spoločnosťou NFŠ.

 

Reklama

PS/Spolu: Kšeft Pellegriniho s Kmotríkom zrušíme

Navýšenie pôvodného rozpočtu na odkúpenie Národného futbalového štadióna kritizujú okrem Veroniky Remišovej aj predstavitelia PS/Spolu Michal Truban a Miroslav Beblavý.

“Kmotrík si od štátu pýta ďalšie a ďalšie peniaze na pravidelnej báze. Tentoraz sa odvoláva na audit KPMG, ktorý však v skutočnosti nie je riadnym auditom, čo sama spoločnosť priznáva v zmluve. Dôvody navýšenia ceny sú vágne a nepreverené,” tvrdí Beblavý s tým, že iné krajiny ako napríklad Rakúsko a Turecko dokázali postaviť väčšie štadióny za menej peňazí.

Beblavý v komentári na sociálnej sieti napísal, že ak im ľudia dajú v nadchádzajúcich voľbách dôveru, navýšenie tejto dotácie Kmotríkovi zrušia. “V slovenskom športe nie je tak veľa peňazí, aby sme si mohli dovoliť ich rozhadzovať nenažraným oligarchom.”

K správe o navýšení dotácii sa na svojom profile vyjadril aj Michal Truban. “Schválili ďalších 23 miliónov za štadión pre Kmotríka tesne pred voľbami. Už len vyplácajú posledných oligarchov. Odmietam navýšenie. Poďme ich zastaviť vo voľbách,” vyzval ľudí.

Reklama

Podľa Pavla Sibylu, ktorý kandiduje za PS/Spolu, zatiaľ čo v Česku vládli kmotri, u nás vládne Kmotrík a Kočner. “Smer, SNS a Most-Híd idú Kmotríkovi zaplatiť o 23 miliónov viac, ako bolo plánované! Dobre, ale nie z našich daní. Nech to doplatí Počiatek, má z čoho. Národ nie je pekný štadión v Bratislave.”

Na záver Sibyla dodal, že by sa tieto peniaze dali využiť rozumnejšie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali