Francúzsko chce zakázať hromadné drvenie živých kurčiat
29 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Francúzsko má zakázať kontroverzné praktiky drvenia živých kurčiat samcov do konca roku 2021, oznámil v utorok v Paríži minister poľnohospodárstva Didier Guillaume. Informuje CNN.


Priemyselní poľnohospodári utrácajú miliardy samcov kurčiat po celom svete, pretože ich výrobcovia vajec aj hydiny považujú za nadbytočné. Výrobcovia vajec používajú kohútov iba na insemináciu, zatiaľ čo výrobcovia hydiny uprednostňujú na mäso sliepky, pretože rastú rýchlejšie.

Výsledkom je, že samčie kurčatá sa bežne utracajú tým, že ich vhádzajú, živé, do drvičov - hoci niektorí poľnohospodári ich dusia v taškách alebo ich uplynujú na smrť. Po vyhlásení zákazu Guillaume vyhlásil, že „po skončení roku 2021 nebude v chove hydiny nič také ako predtým “.

"Chceme sa posunúť vpred, niet cesty späť. Vláda sa k tomu zaviazala," uviedol na tlačovej konferencii. „Cieľom je zaviazať firmy, aby tak urobili do konca roku 2021. Musíme nájsť metódu, ktorá funguje vo veľkom rozsahu.“ Uviedol tiež, že Francúzsko zakáže praktikovanie vykastrovania mladých samcov ošípaných bez anestézie.

„Ministerstvo sa chystá v najbližších týždňoch vydať regulačné texty s cieľom posunúť sa k zákazu bolestivých praktík v poľnohospodárstve,“ dodal.

V roku 2015 bolo Nemecko prvou krajinou, ktorá oznámila zákaz hromadného utrácania kurčiat, ale minulý rok nemecký súd rozhodol, že kontroverzná prax zostane legálna, kým poľnohospodári nebudú mať prístup k technológii na určenie pohlavia kurčaťa, kým je na svete ešte len embryo, ktoré by im umožnilo zničiť nechcené vajcia pred vyliahnutím. Nemecká vláda povedala CNN, že investovala 5 miliónov EUR do technológie určovania pohlavia embrya - tiež nazývanej „technológia Seleggt“ - s cieľom umožniť poľnohospodárom tak urobiť. Uviedla, že táto technológia bude k dispozícii tento rok, kedy by sa hromadné zabíjanie kurčiat stalo nezákonným.

Britská organizácia pre práva zvierat Kráľovská spoločnosť pre prevenciu týrania zvierat už predtým uviedla, že zatiaľ čo myšlienka udusenia a usmrcovania kurčiat plynom môže byť „nepríjemná“, obe metódy môžu ponúknuť humánne metódy eutanázie, pokiaľ sú vykonávané správne vyškoleným a kompetentným personálom.“

Kompletný návod, ako ochrániť váš chov pred vtáčou chrípkou
Vysoko nákazlivá vtáčia chrípka sa vrátila na Slovensko. Čítať ďalej
14 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / SITA