Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ÚS SR rozhodne o ústavnosti zákona o štátnych cenách 12. februára

Na archívnej snímke v Košiciach budova Ústavného súdu SR. Foto: TASR František Iván

Zákon, ktorý prijala Národná rada (NR) SR s účinnosťou od 1. januára 2018, napadol na ÚS vtedajší prezident SR Andrej Kiska.

Košice 29. januára (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR rozhodne v otázke ústavnosti zákona o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a štátnej cene Alexandra Dubčeka 12. februára. Na stredajšom verejnom zasadnutí pléna ÚS v danej veci to oznámil jeho predseda Ivan Fiačan.

Zákon, ktorý prijala Národná rada (NR) SR s účinnosťou od 1. januára 2018, napadol na ÚS vtedajší prezident SR Andrej Kiska. Argumentoval, že štátne vyznamenania, za ktoré označil aj novozriadené štátne ceny, môže podľa ústavy udeľovať len hlava štátu, pokiaľ na to nesplnomocní iný orgán. S jeho podaním sa stotožnila aj jeho nástupkyňa a súčasná prezidentka SR Zuzana Čaputová. "Vnímame to aj v širšom kontexte ochrany právomocí prezidenta SR, pretože ide o principiálny spor o to, či vláda, respektíve parlamentná väčšina, si môže sama prisvojiť úplne alebo sčasti nejakú právomoc, ktorú má podľa ústavy len prezident," povedal novinárom právny zástupca prezidentky Peter Kubina. Pred ÚS prezentoval argumenty o neústavnosti danej právnej normy. Zástupca NR SR na zasadnutie pléna ÚS neprišiel.

Parlament a vláda však argumentujú, že štátne ceny predstavujú odlišnú kategóriu ocenení a nemožno ich stotožňovať s vyznamenaniami udeľovanými prezidentom.

"Ústavný súd odročuje dnešné ústne pojednávanie za účelom vyhlásenia nálezu na deň 12. februára," uviedol Fiačan po vypočutí Kubinu.

Sporný zákon stanovuje, že štátne ceny sa udeľujú za zásluhy, výsledky práce alebo činy mimoriadne významné pre rozvoj jednotlivých oblastí spoločenského, ekonomického alebo kultúrneho života v SR. Cenu Jozefa Miloslava Hurbana udeľuje predseda NR SR a cenu Alexandra Dubčeka vláda SR. Súčasťou štátnej ceny, na rozdiel od štátneho vyznamenania, je aj finančná odmena, a to v sume 25-násobku priemernej mesačnej mzdy. Zatiaľ "štátnu cenu" nikomu neudelili, čo právny zástupca prezidentky ocenil.

Zákon schválila NR SR v októbri 2017. Podľa vtedajšieho premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vládna koalícia tak urobila aj pre nesúhlas s tým, ako prezident Kiska udeľoval štátne vyznamenania.