Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. januára 2020, 12:35
Čas čítania 0:56
Matej Krajčovič

Môžeš sa čínskym koronavírusom nakaziť vďaka zásielke z Aliexpresu alebo pivu Corona Extra? Internetom sa šíria aj konšpirácie

NEWS ČÍNA PIVO
Uložiť Uložené

Pokiaľ je odpoveď iná, než akú si čakal, mal by si sa nad sebou poriadne zamyslieť.

Svet sa v týchto dňoch obáva šírenia nebezpečného koronavírusu 2019-nCoV, ktorý k dnešnému dňu v Číne nakazil už minimálne 6 057 osôb a podľahlo mu 132 ľudí.  

Za oveľa väčším strachom však stoja konšpirácie a neinformovanosť. Server boingboing.net si zrejme ako prvý všimol, že okrem samotného termínu „coronavirus“, v Google vyhľadávaní ľudí aktuálne trenduje aj slovné spojenie „Corona beer virus“.

Začínajú prichádzať konšpirácie. Môžeš sa čínskym koronavírusom nakaziť vďaka zásielke z Aliexpresu alebo pivu Corona Extra?
Zdroj: Google Trends

Corona beer, teda pivo Corona Extra, je po svete pomerne obľúbené, len ťažko sa však dá odhadnúť, koľko ľudí sa reálne začalo obávať, že by im tento svetlý ležiak s 4,5 % alkoholu mohol naozaj spôsobiť nákazu. 

Trend sa dá pozorovať najmä z dát zbieraných v USA, no podobne je na tom napríklad aj Nemecko. Ide, samozrejme, o úplný nezmysel a produkt dokonca ani s Čínou nič spoločné nemá. Vyrába sa v Mexiku.

Začínajú prichádzať konšpirácie. Môžeš sa čínskym koronavírusom nakaziť vďaka zásielke z Aliexpresu alebo pivu Corona Extra?
Zdroj: www.flickr.com
Odporúčané
Aktualizované: Epidémia koronavírusu dorazila do Európy. Ako sa pred nákazou chrániť? Aktualizované: Epidémia koronavírusu dorazila do Európy. Ako sa pred nákazou chrániť? 24. januára 2020, 16:39

Sčasti veľmi populárne meme, sčasti možno naozaj reálnou obavou, je tiež preberanie zásielok z Číny alebo priamo z Aliexpresu. Môže ti vírus prísť poštou? 

Krátka a jednoduchá odpoveď by mala byť nie. Epidemiológ Zoran Radovanovic napríklad vysvetľoval, že takáto zásielka k tebe putuje niekoľko dní alebo dokonca týždňov, počas ktorých by vírus na obálke, krabici alebo vytúženom produkte skrátka neprežil

Aj keď by nakazená osoba na produkt priamo nakašľala, vírus by sa mal „deaktivovať“ najneskôr po niekoľkých hodinách. Skôr by si sa teda mal obávať dverí, toaliet alebo držadiel v MHD a po príchode domov alebo do práce si vždy dôkladne umyť ruky s dostatočnou dávkou mydla

Začínajú prichádzať konšpirácie. Môžeš sa čínskym koronavírusom nakaziť vďaka zásielke z Aliexpresu alebo pivu Corona Extra?
Zdroj: www.flickr.com
Domov
Zdieľať
Diskusia