Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Bulharská vláda prežila po kríze s vodou hlasovanie o nedôvere

Naa rchívnej zo 17. októbra 2019 bulharský premiér Bojko Borisov prichádza na summit EÚ v Bruseli. Bulharská vláda podľa očakávania prežila v stredu 29. januára 2020 v parlamente hlasovanie o nedôvere. Návrh poslancom predložili zástupcovia opozičnej Bulharskej socialistickej strany (BSP) po tom, ako od novembra ostali tisícky ľudí v meste Pernik bez pitnej vody. Situácia v krajine viedla aj k protestom. Foto: TASR/AP

Bulharskí socialisti sa snažia zvrhnúť Borisovovu vládu, ktorá je pri moci od roku 2017.

Sofia 29. januára (TASR) - Bulharská vláda podľa očakávania prežila v stredu v parlamente hlasovanie o nedôvere. Návrh poslancom predložili zástupcovia opozičnej Bulharskej socialistickej strany (BSP) po tom, ako od novembra ostali tisícky ľudí v meste Pernik bez pitnej vody. Situácia v krajine viedla aj k protestom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Proti už štvrtému vyhláseniu o nedôvere stredopravej vláde premiéra Bojka Borisova hlasovalo v Národnom zhromaždení 124 oproti 102 poslancom.

Západobulharské priemyselné mesto Pernik leží približne 30 kilometrov západne od Sofie a už celé mesiace zápasí s nedostatkom pitnej vody. Kríza vrcholí od polovice novembra 2019, keď miestne úrady v dôsledku nedostatku vody v priehrade Studena zaviedli pitnú vodu na prídel.

Obyvatelia mesta Pernik protestovali v sobotu napoludnie v centre metropoly Sofia. Stovky demonštrantov vyzývali vládu, aby prijala naliehavé opatrenia na odvrátenie humanitárnej krízy, ktorá podľa nich tomuto mestu hrozí.

V januári zo svojho postu odstúpil minister životného prostredia Neno Dimov, ktorý čelí obvineniam, že s vodou v Perniku zle hospodáril. Ak sa dokáže, že povolil dodávky vody do priemyselných závodov, hoci vedel, že tým môže ohroziť zásoby pitnej vody pre takmer 100.000 ľudí, bude mu hroziť až osem rokov väzenia.

Bulharskí socialisti sa snažia zvrhnúť Borisovovu vládu, ktorá je pri moci od roku 2017. Okrem zlyhania v Perniku jej pripisujú zodpovednosť za to, že v mnohých mestách Bulharska nezaviedla riadnu kontrolu dovozu odpadu a opatrenia proti znečisteniu ovzdušia.