Vydieračská kauza Libora J. sa opäť vracia na prvostupňový súd
29 | 01 | 2020 I TASR

Krajský súd (KS) v Bratislave v stredu už po piaty raz vrátil prípad Libora J., považovaného za bosa skupiny jakšíkovcov, a Mariána S. na prvostupňový súd.


Dvojica bola obžalovaná z trestného činu vydierania, ktorého sa mala dopustiť v auguste 2010. KS tak v stredu nepotvrdil, ale zrušil verdikt Okresného súdu v Bratislave I zo 16. apríla minulého roka a vec mu vrátil na opätovné prejednanie. KS sa nestotožnil s dokazovaním súdu prvého stupňa. OS BA I štyrikrát nerešpektoval príkazy na doplnenie dokazovania. Rozhodnutie KS BA je právoplatné.

Voči minuloročnému rozsudku prvostupňového súdu podala odvolanie prokurátorka Generálnej prokuratúry SR (GP). Stredajšieho verejného zasadnutie sa nezúčastnil ani jeden z obžalovaných, ktorí dali súhlas svojmu obhajcovi na pojednávanie v neprítomnosti. Na zmeny a rozpory vo výpovediach poškodeného viackrát upozorňoval obhajca. KS už štyrikrát, v rokoch 2012, 2015 a 2017, zrušil oslobodzujúce rozsudky prvostupňového súdu, len aby bolo doplnené dokazovanie.

Obhajca obžalovaných v stredu zdôraznil, že práve opakované dokazovanie dokázalo, že jeho klienti sú nevinní. Skutok bol vykonštruovaný, podľa obhajcu bol účelovo použitý, aby bol Libor J. vo väzbe. Obaja obžalovaní zhodne viackrát vypovedali, že žiadneho skutku, z ktorého ich obžalovala prokurátorka GP SR, sa nedopustili.

Libor J. podľa obžaloby prokurátorky GP SR v roku 2010 údajne vydieral Milana B. pre dlh vo výške 51.500 eur. Dopomôcť si pritom mal zbraňou, nadávkami, vyhrážaním, aj s druhým obžalovaným. Poškodeného muža mal Libor J. údajne prinútiť podpísať notársku zápisnicu, v ktorej uznal spomínaný dlh. Obžalovaný pred súdom tvrdil, že od údajne poškodeného kúpil Mercedes S.

Auto sa však začalo kaziť, a preto ho chcel vrátiť. Predávajúci však podľa neho nemal peniaze, a preto sa vraj dohodli na uznaní dlhu v notárskej zápisnici. Aby mal Libor J. istotu, že peniaze dostane, žiadal, aby mal záložné právo na dom svedkovej družky, v ktorom obaja bývali. To sa nakoniec nestalo, pretože peniaze dostal.

Libora J., ktorý strávil istý čas vo väzbe v roku 2011 a 2012 a pár dní v roku 2015, stíhali aj v inej trestnej činnosti. V apríli roku 2013 ho však OS BA I oslobodil, rovnako aj ďalších štyroch obžalovaných v inej kauze, a to v prípade vydierania bratislavského architekta. Žalobu v tejto veci podala aj GP SR. Dokazovaním, ako skonštatoval vtedy súd, sa nepreukázalo, že by sa skutok stal tak, ako sa uvádzalo v obžalobe.

Libor J. spolu so svojím bratom Ivanom boli v minulosti považovaní za šéfov skupiny jakšíkovcov, ktorá pôsobila najmä z bratislavskej Dúbravky. Obaja boli bývalí príslušníci polície a neskôr sa dali na podnikanie, najmä v oblasti gastronómie. Skupina jakšíkovcov sa objavila v "mafiánskych" zoznamoch, ktoré údajne dávnejšie unikli z polície.