Riaditeľa popradskej nemocnice údajne zadržali pre podozrenie z korupcie
29 | 01 | 2020 I Slávka Cigáňová

Zásah NAKA voči riaditeľovi popradskej nemocnice sa má týkať podozrenia z korupcie pri nákupoch medicínskych prístrojov a majetkovej trestnej činnosti. Prezídium policajného zboru viacerým médiám potvrdilo, že v súvislosti s týmto prípadom polícia zasahovala na viacerých miestach na Slovensku. Bližšie sa však k veci odmietlo vyjadrovať.


Podľa informácií TV Markízaodviedli generálneho riaditeľa popradskej nemocnice Petra Petruša priamo z porady;  spolu s ním aj viacerých zamestnancov, medzi ktorými bol minimálne jeden primár. Celkovo bolo zadržaných 18 ľudí. Petruša mali previezť na výsluch do Bratislavy, zvyšné osoby vypočúvajú v Poprade.


Akcia dostala meno „Šporiteľňa“. Policajti robili domové prehliadky, prehliadky iných priestorov a pozemkov za účelom zaistenia vecí dôležitých pre trestné konanie. Zadržali sme 18 osôb, s ktorými vyšetrovateľ vykonáva potrebné procesné úkony," informovala polícia na sociálnej sieti.


O zadržaní riaditeľa popradskej nemocnice vedel aj premiér Peter Pellegrini, ktorý zastáva tiež post ministra zdravotníctva. „Nemám ešte detaily, o aký tip trestnej činnosti sa jedná. Pravdepodobne nie úplne súvisí s chodom zdravotníckeho zariadenia. Pravdepodobne bol zapletený do iných aktivít mimo nemocnice. Platí, nedržím nad nikým ochrannú ruku a teraz ako zastupujúci minister zdravotníctva, vítam rozhodnutie NAKY."


Médiá priniesli aj stanovisko hovorkyne popradskej nemocnice Sylvie Galajdy: „Nemocnica Poprad poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu a bez obmedzení. Nemocnica je obchodnou spoločnosťou, ktorá je viazaná obchodným tajomstvom a nedisponuje súhlasom 100-percentného akcionára s poskytovaním informácií.“ 


Peter Petruš je na poste generálneho riaditeľa Nemocnice Poprad už piaty rok. Predtým dve desaťročia pôsobil v bardejovskej nemocnici. Bol aj riaditeľom svidníckej nemocnice.


V Bardejove je dlhoročným poslancom mestského zastupiteľstva – už piate volebné obdobie. Zvolený bol ako nezávislý. V minulosti kandidoval za pravicu (koalícia KDH, DS, resp. SDKÚ).


Košický primátor s platom 5400 eur sa má stravovať v reštauráciách na účet mesta
Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček s platom necelých 5 400 eur si vraj objednáva denné menu a obedy v reštauráciách na faktúru mesta Košice. Informáciu zverejnil portál hlavnespravy.sk. Čítať ďalej
29 | 01 | 2020 | Slávka Cigáňová