Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ruská polícia vyšetruje bývalých kolegov zasahujúcich v kauze novinára Golunova

Ivan Golunov
Ivan Golunov (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitry Serebryakov)

MOSKVA - Ruská polícia v stredu zadržala piatich policajtov, ktorí sú v súvislosti s prípadom novinára Ivana Golunova podozriví zo zneužitia právomocí. S odvolaním sa na hovorkyňu Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom) o tom informovala agentúra Interfax.

Ivan Golunov je investigatívny novinár pracujúci pre spravodajský portál Meduza, ktorý odhaľuje korupciu v Rusku. Polícia ho zatkla 7. júna 2019. Počas približne 30 minút, čo ho držali v aute pred jeho domom, mu urobili v byte domovú prehliadku, pri ktorej našli drogy. Golunov sa bránil, že o drogách nič nevie a že on sám ich neužíva. Vyslovil podozrenie, že drogy mu podhodili zasahujúci policajti. Golunova následne obvinili z pokusu o predaj drog a hrozil mu trest 20 rokov väzenia.

Po bezprecedentných protestoch verejnosti, v ktorých sa angažovali aj novinárovi kolegovia a ďalší verejne známi ľudia, Golunova z väzby po niekoľkých dňoch prepustili a obvinenia voči nemu stiahli. Ruský prezident Vladimir Putin následne v súvislosti s Golunovovou kauzou odvolal dvoch vysokopostavených funkcionárov polície. Golunovov prípad vyvolal v Rusku aj celospoločenskú diskusiu o fungovaní policajných zložiek, a to aj pri zatýkaní podozrivých, najmä však opozičných aktivistov, ktorí tvrdia, že im policajti často podhodia drogy, aby ich následne obvinili z drogovej trestnej činnosti.

Ruskí vyšetrovatelia v stredu uviedli, že v prípade zadržaných ide o piatich bývalých príslušníkov jednotky na odhaľovanie drogovej trestnej činnosti pre oddelenie Moskva-západ. Interfax dodal, že bývalých policajtov vypočúvajú. Golunov v reakcii pre Echo Moskvy vyjadril nádej, že expolicajtov, ktorí sú podozriví zo zneužitia právomocí, čaká spravodlivý súdny proces.

Viac o téme: NovinárPolícia RuskoIvan Golunov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu