Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. januára 2020, 11:13
Čas čítania 0:46
Daniel Mikolášik

Mobilní operátori na Slovensku sú jedni z najdrahších v celej EÚ. Priemerná cena za 1 GB je viac ako 5 eur

TECH MOBILNÍ OPERÁTORI
Uložiť Uložené

Z analýzy však vyplýva, že ceny za mobilné služby sa celoplošne znižujú.

Mobilný internet, hovory či SMS sú pre nás bežnou súčasťou života, no málokto vie, že práve Slovensko patrí ku krajinám s najväčším spoplatnením týchto služieb. Okrem nás sa na zozname s najdrahšími mobilnými operátormi ocitli aj Portugalsko, Maďarsko, Cyprus, Grécko a susedné Česko.

Vyplýva to z analýzy Európskej komisie, ktorá skúmala komplexné údaje z roku 2019. Do úvahy brala ceny balíkov za telefonovanie, mobilné dáta a tiež aj samostatné dátové balíčky ponúkané zákazníkom v jednotlivých krajinách EÚ. Do výskumu boli zakomponované aj štáty ako USA, Japonsko, Turecko, Južná Kórea, Island či Nórsko.

Odporúčané
Hľadáme najlepší paušál pre mladých. Chceme neobmedzené hovory aj dáta Hľadáme najlepší paušál pre mladých. Chceme neobmedzené hovory aj dáta 8. septembra 2019, 12:45

Výsledky analýzy, do ktorej boli zakomponovaní najväčší hráči na telekomunikačnom trhu v jednotlivých krajinách, poukazujú na to, že ceny za mobilné služby sa celoplošne znižujú. Údaje boli zbierané priamo z oficiálnych webstránok operátorov a ich ponuky boli zoraďované od najlacnejších po najdrahšie

Za štandardizované balíčky služieb mobilných operátorov definované organizáciou OECD platia spotrebitelia v rôznych krajinách diametrálne odlišné sumy. Európska komisia preto jednotlivé štáty rozdelila do štyroch skupín: lacné, pomerne lacné, pomerne drahé a drahé.

Slovensko sa umiestnilo práve v poslednej zo zmienených kategórií. Priemerná cena 1 GB dát je u nás 5,56 dolárov, čo je približne 5,05 eur. Medzi krajinami s najlacnejšími operátormi sa umiestnili Estónsko, Rumunsko, Poľsko, Taliansko či Rakúsko.

operatori
Zdroj: ec.europa.eu
Domov
Zdieľať
Diskusia