Aktuálne 29. január 2020

Vláda súhlasila s dodatkom,ktorý zvyšuje kúpnu cenu za Národný futbalový štadión

TASR
TASR
Proces odkúpenia so zvýšenou cenou musí ešte z hľadiska prípustnosti štátnej pomoci odobriť Európska komisia
Proces odkúpenia so zvýšenou cenou musí ešte z hľadiska prípustnosti štátnej pomoci odobriť Európska komisia
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Vláda súhlasila s dodatkom,ktorý zvyšuje kúpnu cenu za Národný futbalový štadión
Ilustračné foto – TASR

Štát bude akceptovať zvýšenie kúpnej ceny za Národný futbalový štadión (NFŠ).

Vláda v stredu odsúhlasila dodatok k zmluve o budúcej kúpnej zmluve na štadión, podľa ktorého sa cena zvyšuje na 98 447 000 eur.

Zvýšenie vychádza z dodatočných nákladov na výstavbu a auditu oprávnenosti týchto nákladov, ktoré pre ministerstvo školstva realizovala poradenská spoločnosť KPMG. Aktuálna suma je o vyše 23,247 miliónov eur vyššia ako maximálna čiastka na odkúpenie, dohodnutá v zmluve o budúcej kúpnej zmluve. Po odpočítaní príjmu za prenájom parkovacích miest (6,25 milióna eur) sú celkové nároky na verejné financie 92,197 miliónov eur, teda o 16,997 miliónov vyššie oproti kúpnej cene dohodnutej v Zmluve o budúcej zmluve.

"Zvýšené náklady vznikli v dôsledku dodatočných prác súvisiacich s bezpečnostnou infraštruktúrou štadiónu a štandardom Európskej futbalovej únie (UEFA), takisto predĺžením výstavby, nárastu cien práce i materiálov," pripomenul rezort.

Proces odkúpenia so zvýšenou cenou musí ešte z hľadiska prípustnosti štátnej pomoci odobriť Európska komisia, k charakteru transakcie sa musí vyjadriť aj Úrad pre verejné obstarávanie.

Národný futbalový štadión začali stavať na začiatku septembra 2016. Štát sa zaviazal dostavať a odkúpiť nekomerčnú časť štadióna a NFŠ poskytnúť dotáciu vo výške 27,2 milióna eur. Tá bude odrátaná z ceny pri odkúpení.

NFŠ na Tehelnom poli získal právoplatné kolaudačné rozhodnutie v decembri 2019. Podľa certifikátu, ktorý vydal Slovenský futbalový zväz, sa na ňom môžu hrať i zápasy organizované Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA) a UEFA.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0