Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.01.2020 10:55

J. Viskupič: S ÚMS sa zhodujeme v otázke reformy verejnej samosprávy


Predseda SK8 a Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Snímka zdroj: OĽaNO


Združenie samosprávnych krajov SK8 víta aktivitu Únie miest Slovenska (ÚMS), ktorá v utorok predstavila svoj koncept dokončenia reformy verejnej správy.


Kraje sú podľa predsedu SK8 a Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča pripravené na ďalšiu odbornú, argumentmi podloženú diskusiu o úprave prerozdelenia kompetencií vo verejnej správe.       

"Vítame diskusiu o dokončení reformy, do ktorej prispela ÚMS. Stav, v ktorom sa nachádzame, mal byť len dočasný a je nevyhovujúci predovšetkým z pohľadu občana, ktorý často nevie, čo na ktorom úrade môže vybaviť. Som rád, že môžem konštatovať veľkú mieru zhody s ÚMS na potrebe dokončenia decentralizácie," konštatoval Viskupič.       

V tejto súvislosti SK8 predstaví 12. marca v Košiciach vlastný koncepčný dokument, ktorý zadefinuje pohľad samosprávnych krajov na budúcnosť fungovania verejnej správy a samosprávy. "Bude naším príspevkom do diskusie o dokončení decentralizácie a reformy územnej samosprávy, s ktorým mienime osloviť aj politické strany, a predovšetkým vstúpiť do formovania nového programového vyhlásenia vlády," dodal predseda SK8.       

K obsahu dokumentu uviedol, že "krajom by mali byť posilnené kompetencie a zvýšená fiškálna nezávislosť. Len silné kraje dokážu komplexne a efektívne rozvíjať územie s citom pre nadobecný charakter tých služieb, ktoré si to vyžadujú, napríklad cesty 2. a 3. triedy, stredné školstvo, sociálna starostlivosť, cestovný ruch či životné prostredie. Navyše, sme presvedčení, že silná miestna a regionálna samospráva, s priamym mandátom od občanov, je vhodným nositeľom väčšiny kompetencií, ktorými dnes disponuje miestna štátna správa".     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2020
Reforme verejnej správy sa bude v parlamente venovať špeciálna komisia
Reforme verejnej správy sa bude v Národnej rade (NR) SR venovať špeciálna komisia, ktorá bude zriadená pod parlamentným výborom pre verejnú správu a regionálny rozvoj.
viac
01.06.2020
Trnavský župan rokoval s vicepremiérom o posilnení kompetencií krajov
Predseda Trnavského samosprávneho kraja a predseda združenia samosprávnych krajov SK 8 Jozef Viskupič prijal 29. mája v Trnave podpredsedu vlády Slovenskej republiky Štefana Holého. Rokovali o reforme verejnej správy a o dodržiavaní legislatívneho procesu.
viac
13.11.2020
Prezidentka: K samosprávam sa treba správať ako k partnerom
Samosprávy sú kľúčovým faktorom pri správe vecí verejných, čo sa ukázalo aj pri nedávnom celoplošnom testovaní na COVID-19. Po stretnutí so zástupcami Únie miest Slovenska (ÚMS) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to vo štvrtok vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová.
viac
10.11.2021
ZMOS a SK 8 ohlásili spoluprácu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK 8 chcú spolupracovať na rozvoji územia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %