Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O depresii, ktorá vedie k lepšiemu poznaniu sveta aj nás samotných

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Čo ak je to tak, že spoločenský tlak na pozitívne myslenie nám bráni vidieť realitu v jej pravej podobe?

Julie Reshová je psychoanalytička aj filozofka, a hoci mala pacientov s depresiami, sama depresiu na vlastnej koži nezažila. Až do okamihu, keď sa rozišla so svojím partnerom. „Cítila som, ako keby moja myseľ odrazu ochorela,“ píše. Ale napriek tomu, že ten stav bol bolestivý a sama sa čudovala, ako sa jej zmenila povaha a že prestala byť radostným človekom, zážitok z depresie neľutuje.

Napísala o svojej skúsenosti pozoruhodný text, v ktorom tvrdí, že depresia má aj užitočnú funkciu, lebo napomáha poznať skutočnú povahu sveta. Hovorí sa tomu „depresívny realizmus“: človek, ktorý má depresívne stavy, totiž vidí svet aj seba samého oveľa realistickejšie. „Spoznala som temnú povahu sveta, o ktorej som predtým nič nevedela,“ píše. „Je možné, že som vďaka svojej depresii uzrela svet taký, aký naozaj je?“

Dovtedy totiž aj ona sama ako psychologička bola presvedčená o tom, že smútok a depresia sú skôr chorobné stavy, že normálne je byť šťastný. K tomuto presvedčeniu prispieva aj spoločenský tlak: všetci sa majú usilovať byť šťastní a „hlas smútku je cenzurovaný ako chorobný“.

Americká psychologická asociácia definuje depresiu ako „vážnu chorobu, ktorá negatívne ovplyvňuje to, ako sa cítite, ako premýšľate a konáte“. A takú chorobu treba liečiť. Podstatou liečby je odstrániť zlú náladu.

Reshová netvrdí, že depresia je iba výmysel psychológov, len sa na ňu pozerá z iného uhla – aj ako filozofka. Depresívne myšlienky sú veľmi nepríjemné a dokonca neznesiteľné, ale to ešte neznamená, že sú odtrhnuté od reality. „Čo ak je realita naozaj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie