Lajčákov hovorca bude šéfovať v Čiernej Hore

Slovensko má dvoch nových veľvyslancov, prezidentka Zuzana Čaputová im v stredu dopoludnia odovzdala poverovacie listiny. V oboch prípadoch ide o kariérnych diplomatov.

29.01.2020 10:25
Miroslav Lajčák, Boris Gandel Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a hovorca rezortu Boris Gandel (vpravo).
debata (10)

Na veľvyslanectve v Čiernej Hore bude šéfovať Boris Gandel. Ambasádorom v Poľsku sa stane Andrej Droba.

Podľa informácií Pravdy o vedúce diplomatické posty prejavilo záujem viacero predstaviteľov z koaličných strán, ktorí nepredpokladajú, že sa uplatnia po blížiacich sa parlamentných voľbách. „Minister Miroslav Lajčák však stále trvá na tom, aby sa zachovala zásada obsadzovania veľvyslaneckých miest profesionálmi z diplomatického prostredia. Odmieta čisto politické nominácie,“ uviedol nemenovaný zdroj pre Pravdu.

Gandel odíde do Podgorice z pozície hovorcu rezortu diplomacie. Od roku 2014 bol veľvyslanec v Dánsku, po návrate z misie pracoval v ústredí ministerstva zahraničných vecí. Lajčák mu v auguste 2018 opäť zveril funkciu hovorcu, pretože v tejto úlohe sa mu osvedčil od apríla 2012 až od odchodu do Kodane. Gandel pôsobí v diplomacii od roku 1992 s prestávkou niekoľkých rokov, keď bol hovorca Tatra banky.

Droba je v diplomatických službách od roku 1998. Dvojročnú pauzu od ministerstva si dal v rokoch 2011 a 2012, keď pracoval ako vedúci oddelenia zahraničných vzťahov a protokolu Magistrátu hlavného mesta Bratislavy. Potom necelé tri roky robil riaditeľa kancelária šéfa diplomacie. V období 2014 – 2018 bol veľvyslanec v Kanade. Podobne ako Gandel sa aj on po príchode na Slovensko z Ottawy vrátil na svoju predchádzajúcu pozíciu – je riaditeľom kancelárie ministra.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #veľvyslanec #Boris Gandel