Príde ich štrajk draho? Od kamionistov môžu žiadať náhradu škôd

TA3 TASR SITA
29.1.2020 10:10

Blokovanie ciest kamionistami spôsobilo problémy viacerým spoločnostiam. U.S. Steel je pripravený žiadať aj náhradu za škody, trnavská automobilka PSA vyrábala pre štrajk autodopravcov v obmedzenom režime. Problémy môže mať aj zvolenský Continental.

Príde ich štrajk draho? Od kamionistov môžu žiadať náhradu škôd
TASR

Blokovanie považujú za nebezpečné

Spoločnosť U.S Steel Košice považuje blokovanie ciest autodopravcami za nebezpečné a v prípade vzniknutej škody chce žiadať náhradu od organizátorov štrajku. Informoval o tom hovorca USSK Ján Bača. „Ak naše produkty nedorazia podľa objednávky do cieľa hrozí, že sme naše plechy vyrobili, predali, ale načas nedoručili a nakoniec možno stratíme zákazníka. V tom prípade by sme žiadali náhradu vzniknutej škody od organizátorov štrajku,“ uviedol Bača. Ako ďalej dodal, právo na protest by nemalo brániť iným užívať cesty. „Regionálni dopravcovia týmto spôsobom berú ostatných dopravcov a aj výrobcov ako rukojemníkov,“ dodal.

Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia vyrábala počas nočnej zmeny v obmedzenom režime. Dôvodom bol nedostatok súčiastok, približne 50 kamiónov s nimi zostalo pre štrajk dopravcov stáť na hraničných priechodoch z Poľska na Slovensko. Podľa najnovších informácií sa kamióny napokon dostali na Slovensko.

Viac ako tri dni štrajku autodopravcov môžu ovplyvniť výrobu aj vo zvolenskom Continentali. Pre spoločnosť Continental Automotive Systems Slovakia by viac ako tri dni štrajku autodopravcov boli kritické. Ako informovala firemná špecialistka pre ľudské vzťahy Iveta Blašková, v takom prípade by firme už chýbali dodávky materiálu do výroby a nastala by potenciálna hrozba zníženia zmien, alebo aj zastavenia niektorých liniek. „Zatiaľ máme skladovú zásobu na tri dni, pričom aj vývozy máme tak pokryté, že zákazník je zabezpečený,“ uviedla Blašková s tým, že niektoré dodávky majú pokryté aj leteckou dopravou.

Obnovili protestné akcie

Štrajk autodopravcov však nemá vplyv na plynulosť výroby v závode Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom. Informoval o tom hovorca automobilky Ján Žgravčák. "Kia Motors Slovakia pozorne sleduje situáciu a pružne reaguje na dopravné obmedzenia v súvislosti so štrajkom autodopravcov. V tejto chvíli beží výroba v závode na 100 %," uviedol Žgravčák.

Nespokojní autodopravcovia po dvoch týždňoch obnovili v utorok štrajk za splnenie svojich požiadaviek. Trvajú na znížení sadzieb dane z motorových vozidiel o 50 % a na výraznom zvýšení zliav pri platení mýta pre nákladné vozidlá na 18 až 26 percent v závislosti od počtu najazdených kilometrov. Únia autodopravcov Slovenska obnovila protestnú akciu blokovaním viacerých hraničných priechodov a ciest, najnovšie informovala o jej rozšírení v krajských mestách a v blízkosti veľkých spoločností súvisiacich s autodopravou.

Nespokojní autodopravcovia obnovili štrajk za splnenie svojich požiadaviek. Trvajú na znížení sadzieb dane z motorových vozidiel o 50 % a na výraznom zvýšení zliav pri platení mýta pre nákladné vozidlá na 18 až 26 percent v závislosti od počtu najazdených kilometrov. Únia autodopravcov Slovenska obnovila protestnú akciu blokovaním viacerých hraničných priechodov a ciest, najnovšie informovala o jej rozšírení v krajských mestách a v blízkosti veľkých spoločností súvisiacich s autodopravou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok