Len pred pár dňami vystúpila na udeľovaní cien Grammy spolu s Usherom v rámci pocty legendárnemu Princeovi a dnes je ďalšou ohlásenou headlinerkou Pohody 2020. Speváčka, skladateľka a tanečnica FKA twigs je výraznou predstaviteľkou experimentálneho popu a R&B, ktorá svojou hudbou, textami a provokatívnymi vizuálmi nadväzuje na ikony ako Björk či Kate Bush.

Tahliah Debrett Barnett alias FKA twigs sa objavila na hudobnej scéne na začiatku desiatkovej dekády s dvoma EP nahrávkami, ktoré jej okamžite zaručli pozornosť hudobných kritikov a fanúšikov inovatívneho popu. V jej strede prišla s dlhohrajúcim debutom a zakončila ju famóznym druhým albumom Magdalene, ktorý v zozname Album Of The Year, zostavenom podľa umiestnení v koncoročných rebríčkoch naprieč desiatkami hudobných médií, obsadil druhé miesto, hneď za aktuálnou štúdiovkou Lany Del Rey. Nahrávku sme do nášho výberu top albumov roka zaradili aj my.


Z tanečnice jedna z najoriginálnejších umelkýň v hudbe

Dnes 32-ročná umelkyňa sa zo sprievodnej tanečníčky vo videoklipoch Kylie MinogueEda Sheerana či Jessie J za krátky čas stala ikonou súčasnej hudby, porovnateľná s Davidom Bowiem v rokoch sedemdesiatych, Kate Bush v rokoch osemdesiatych a Björk v rokoch deväťdesiatych. Jej hudobná tvorba, videoklipy a dychberúce vystúpenia spájajú klasiku, elektroniku, pop, balet, operný spev, bojové umenia či pole dance a spolupracujú s ňou najlepší režiséri, kostyméri a animátori.

Minulý rok bola jednou z hviezd barcelonského festivalu Primavera Sound, kde si jej vystúpenie nenechala ujsť ani naša redaktorka Michaela Kučová. "Svojou pôsobivou prepracovanosťou sa približovalo skôr opere než popovému koncertu. (...) Vystriedala viacero bohatých kostýmov, v jednom momente na pódiu ukázala kung fu zostavu s mečom, v ďalšom predviedla hypnotizujúci tanec na tyči, k záveru strhla zavesené plachty a konečne odhalila kovovú konštrukciu s kapelou. Nad tým všetkým sa vznášal jej hlas, ktorý sa ani na chvíľu nezadýchal a aj naživo do nových skladieb a hitov ako Water MePapi Pacify či Two Weeks vkladal všetku potrebnú naliehavosť."

"Napriek tomu, že som videla už naozaj veľa dobrých koncertov, tento zážitok tak rýchlo niečo neprekoná. Absolútna precíznosť hudobného a tanečného výkonu ma nechali v úžase nad tým, čoho je ľudské telo schopné. Ak máme umenie vnímať ako pozdvihnutie k čomusi viac, vytrhnutie z bežnej reality a precítenie zázračnosti svojich životov, tak v prípade FKA twigs je misia splnená. Zároveň jej hudobný príbeh hovorí o procese, v ktorom človek trpí a hľadá lásku, no cez osamotenie a bolesť prichádza k poznaniu samého seba a vyťaženiu tohto poznania na dosiahnutie vyššej verzie svojho bytia. To je príbeh, ktorý môže zažiť každý z nás, hoci vo väčšine prípadov nebude výsledkom aj dychberúce hudobné dielo a špičkový tanečný výkon," opísala Michaela vystúpenie, ktoré napríklad aj český magazín Fullmoon označil za najlepší koncert Primavery 2019. Návštevníci Pohody sa teda rozhodne majú na čo tešiť.


FKA twigs sa ako hudobníčka prvýkrát uviedla koncom roka 2012 s nahrávkou EP1. O necelý rok vydala EP2 s hitmi Water Me a Papi Pacify, vyslúžila si za neho nomináciu na BBC Sound of 2014, či miesto v zozname mien, ktoré sa oplatí sledovať, magazínu Billboard (14 Artists to Watch in 2014). V auguste 2015 vydala debutový album LP1, na ktorom spolupracovala s umelcami ako Arca (Björk, Kanye West, Frank Ocean,...), Emile Haynie (Eminem, Lana Del Rey,...) či Devonté Hynes alias Blood Orange (Solange). Album bol nominovaný na Mercury Prize, Pitchfork ho zaradil do kategórie Best New Music a The Independent či AllMusic mu dali v recenziách absolutórium.

Najúspešnejším singlom z nahrávky bola skladba Two Weeks, ďalší výrazné kúsku sú Pendulum a Video Girl. Magazíny Time a Clash ho označili za najlepšiu nahrávku roka, Pitchfork ho zaradil na druhé a The Guardian na tretie miesto svojich koncoročných výberov. V auguste 2015 vydala tretie EP M3LL155X (čítaj Melissa), ktoré reprezentuje jej osobnú ženskú energiu. V auguste 2016 zverejnila tanečný film Soundtrack 7, ktorý vytvorila a nahrala počas týždňovej rezidencie na Manchester International Festival.

Nasledovala dlhšia odmlka, počas ktorej si (najmä kvôli vzťahu s populárnym hercom Robertom Pattinsonom) prešla bulvárnym peklom i vážnymi zdravotnými problémami, no zo všetkých bôľov sa "vyliala" v nahrávacom štúdiu. V apríli minulého roka sa jej priaznivci po troch rokoch od nealbumového singla Good to Me (2016) dočkali vynikajúcej novej piesne s nemenej pôsobivým klipom Cellophane.


Pop ako koncepčné umenie

Skladba bola predzvesťou jej druhého, mimoriadne intímneho albumu Magdalene, na ktorom spolupracovala s hudobníkmi a producentmi ako Nicolas Jaar, Skrillex, Oneohtrix Point Never, Benny BlancoJeff Kleinman, Jack Antonoff či Michael Uzowuru. Pitchfork mu dal mimoriadne vysoké hodnotenie 9,4 so slovami: "Za sedem rokov priviedla svoje umenie na úroveň divadelného multimediálneho zážitku, vytvorila komplikované predstavenia a videá, ktoré prelínajú a rozmazávajú rozdiel medzi klasicizmom a avantgardou. Je ohromujúca, ambiciózna a dobrá vo všetkom."

Michaela Ivaničová v spomínanom výbere 40 albumov roka 2019 podľa redakcie Hudba.sk napísala: "Nahrávka Magdalene je inšpirovaná biblickou postavou Márie Magdalény, jednou z najodvážnejších a najmenej pochopených novozákonných žien. Absolventka katolíckej školy na nej skúma, ako silno konzervatívne očakávania obmedzujú ženy. Album reflektuje rozchod interpretky s partnerom, napriek tomu nie je jeho prevažujúcou emóciou sebaľútosť, ale vyznačuje sa silou a húževnatosťou. Presne ako jeho autorka, ktorá dokáže spievať, písať, produkovať aj tancovať, a to všetko skvele."


Aj tento album bol najlepším hudobným počinom roka podľa magazínov Time i Clash, ale aj portálu Resident Advisor, The A.V. Club či Now. Albumu dal najvyššie hodnotenie aj britský NME so slovami: "Z jej enormne ambicióznych vízii sa valí nezastaviteľná sila prírody." Nahrávke sa na piatich stranách venuje aj decembrové vydanie českého Fullmoonu. Redaktor David Cajčík ju prirovnáva okrem iného aj k muzikálu Jesus Christ Superstar: "Chci jen říct, že na Broadwayi by se tahle holka s Magdalene vůbec neztratila. A myslím to dobře, byl by to ostatně jeden z myšlenkově nejsofistikovanějších představení tam. FKA jednoduše dělá z popu koncepční umění, nebo spíš z koncepčního umění pop. A dělá to perfektně."

Aktuálne potvrdení umelci Pohody 2020: FKA twigs, Stormzy, Lykke Li, Thom Yorke Tomorrow's Modern Boxes, The Libertines, Metronomy, Richie Hawtin, Glass Animals, Wolf Alice, Slowthai, Parcels, ZHU, JPEGMafia, Archive, The HU, Kevin Morby, Floating Points, Black Midi, Hatari, The Comet Is Coming, Shame, Yves Tumor, Marina Satti & Fonés, Chai, Kokoroko, Emel Mathlouthi, Iva Bittová & Dunaj, Bazzookas, Wooze, PENGSHUi, Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou, Black Country, New Road, Trupa Trupa, Crack Cloud, Malox, Shht, Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs.

Pozrite si ďalšie videoklipy a vystúpenia FKA twigs:


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Pohody Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Všetky podrobnosti o festivale nájdete na jeho oficiálnej stránke www.pohodafestival.sk.


Súvisiaci interpreti: FKA twigs