29.1.2020 09:24 | Počítače a tablety

Ako v Microsofte vnímali uvedenie iPadu: Bývalý šéf sa podelil o zaujímavý príbeh

Zdroj: redakcia

Niektorí očakávali konkurenta pre netbooky, iní zase počítač so stylusom. iPad teda prekvapil každého.

Tento týždeň uplynulo presne 10 rokov od momentu, čo Apple, vtedy ešte na čele so Steveom Jobsom, predstavil svetu svoj prvý iPad . Zariadenie začalo menšiu revolúciu než o pár rokov starší iPhone, vytvorilo ale na trhu celkom novú kategóriu tabletov.

Ako upozornil web The Verge, predstavenie novinky vtedy sledovali aj zamestnanci odvekého rivala Applu, firmy Microsoft. Vtedajší šéf divízie Windows Steven Sinofsky si na udalosť zaspomínal na svojom Twitteri. Podelil sa o celý príbeh a pozadie toho, čo sa v Microsofte odohrávalo.

Čítajte aj Apple sa pred 14 rokmi pokúsil o ďalšiu revolúciu: Predstavil prvý iPad

Ako zo Star Treku?

Podľa neho všetci očakávali od Applu ďalší počítač, alebo aspoň niečo, čo by sa tak dalo označiť. Microsoft mal za sebou pomerne čerstvé uvedenie Windowsu 7 a viac ako 10 rokov prác na novom druhu počítačov. Inšpirácia vtedy pochádzala napríklad z filmu Star Trek. Firma chcela budúci „WinPad“ či „Tablet PC“ postaviť najmä okolo podpory Win32 softvéru a dotykového pera.

„Úspech iPhonu nás v Microsofte zaslepil v tom, kam Apple smeruje. Nekonečné špekulácie o tablete od Applu mali samozrejme na mysli počítač založený na Macu a ovládaný perom. Veď prečo nie? Všetci sa o to snažili 20 rokov,“ popísal v jednom z tweetov Steven Sinofsky.

Ďalej dodal: „Médiá na druhej strane prízvukovali, že Apple nemá ‚odpoveď‘ na netbooky.“ Tie predstavovali dostupnejšie, menej výkonné a menšie laptopy. Vo svete sa tešili veľkej popularite. Predstavovali lacný prístroj, na ktorom si mohli pohodlne kontrolovať e-maily, prehliadať web alebo robiť kancelársku prácu.

V Apple nemali o netbookoch dobrú mienku

Steve Jobs netbooky pri prezentácii iPadu spomenul tiež. Najprv povedal, že nový počítač by mal byť v niektorých veciach lepší, a netbooky prosto nazval „lacnými laptopmi“.

„Problémom je, že netbooky nie sú v ničom lepšie. Sú pomalé, majú nekvalitné displeje a používajú starý, neforemný softvér pre počítače,“ podrobnejšie popísal Steve Jobs netbooky. „Nie sú treťou kategóriou zariadení [po smartfónoch a počítačoch, pozn. red. ], no myslíme si, že máme niečo, čo ňou je.“

Podľa Stevena Sinofskyho bola najväčšou výhodou výdrž na batériu. Prvý iPad zvládol fungovať 10 hodín, zatiaľ čo vtedajšie netbooky nanajvýš 4 hodiny. Tiež sa dokázal ihneď prebudiť z režimu spánku, neexistovali naň vírusy a dal sa používať na výšku aj na šírku.

Nemal ale stylus, ako v Microsofte očakávali. Boli presvedčení, že „produktívne“ zariadenie by malo mať myš a klávesnicu, prípadne ako ich náhradu stylus. Idea produktivity bez ktorejkoľvek z týchto možností sa vraj zdala „bizarná“. No Apple to s iPadom ako pracovným nástrojom myslel vážne – spolu s ním predstavil aj platený kancelársky balík iWork preň určený.

Aktivujte si denný sumár noviniek do e-mailu!

Začiatky cloudu a silnej platformy

Steven Sinofsky ale spomína aj ďalšie „klince do rakvy“. iPad bolo možné synchronizovať s iTunes, na čo Windows odpoveď jednoducho nemal. Takisto bol predávaný vo variante s podporou 3G pripojenia, za ktorý sa priplácala len symbolická suma. Aspoň tak to pôsobilo v porovnaní s počítačmi, kde boli nutnosťou ovládače, zložitý softvér a USB modem za stovky eur.

Hoci všetci hodnotili iPad ako zariadenie na konzumáciu obsahu a nie produktivitu, tablet sa ujal. „Čo iPad zvládol, to robil tak veľmi dobre, že ho ľudia nielen uprednostňovali, ale boli dokonca kvôli nemu ochotní zmeniť aj svoje návyky.“

Dôležité bolo aj puzdro pre iPad so vstavanou klávesnicou. Steven Sinofsky tvrdí, že išlo o zrejmé príslušenstvo „z povinnosti“. Ľudia ale vďaka nemu brali systém iPadu ako „plnohodnotný“, nie len nejaký „podradný“ mobilný systém. Vďaka tomu sa stal aj jednou z najpopulárnejších platforiem.

Za prvý rok sa predalo zhruba 20 miliónov iPadov. Analytici podľa Stevena Sinofskyho predpovedali ďalší rast tabletov na úkor počítačov. Na počítačoch sa objavili konkurenčné prehliadače, výrobcovia notebookov „pokukovali“ po Androide a otvorený Linux začal porážať Windows Server. Skrátka, Microsoft nemal veľmi pekné vyhliadky a všetci vieme, ako jeho pokus s „odľahčeným Windows“ dopadol .