Českí lekári vyšetrujú pacienta podozrivého na koronavírus, zatiaľ sa nič nepotvrdilo

NETKY.SK • 29 Január 2020, 08:05 • 2 min
Českí lekári vyšetrujú pacienta podozrivého na koronavírus, zatiaľ sa nič nepotvrdilo

PRAHA - V Českej republike sa zatiaľ nepotvrdilo žiadne z podozrení na nový koronavírus, ktorý sa šíri z Číny. Uviedla to hlavná česká hygienička Eva Gottvaldová.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podozrenia

Vo viacerých českých nemocniciach však ešte preverujú podozrenia na nový vírus. Najnovší prípad sa objavil aj v pražskej Nemocnici Na Bulovke, kde vo včerajších hodinách hospitalizovali čínskeho turistu. 

 

img

 

Ďalšie podozrenie sa objavilo v okrese Ústí nad Orlicí. Ide o pacienta, ktorého previezli na infekčné oddelenie nemocnice v Pardubiciach, pričom podľa redaktora českej televízie má ísť o muža, ktorý prišiel z Mexika a má príznaky infekcie. Lekári v jeho prípade koronavírus predbežne vylúčili, no sledujú ho, aby mali istotu. Ešte jedno podozrenie momentálne českí lekári preverujú v Moravskosliezskom kraji. Ide o muža, ktorý navštívil Čínu a od návratu má zdravotné problémy.

 

img

 

Vylúčenie u viacerých pacientov

Českí lekári medzičasom vylúčili viacero podozrení na nákazu koronavírusom vrátane prípadu muža hospitalizovaného v Uherskom Hradišti, ako aj prípadu mladej Číňanky hospitalizovanej v Opave.

 

img

 

Evakuácia českých študentov 

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček okrem toho v utorok oznámil, že z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum nákazy, evakuujú francúzskym špeciálom zrejme ešte v polovici týždňa dvoch českých študentov.

 

"Čo sa týka českých študentov, ktorí sa nachádzajú vo Wu-chane, máme informáciu, že Francúzsko pristúpilo na našu žiadosť, že by ich evakuovalo s francúzskymi občanmi," povedal Petříček. K evakuácii by podľa jeho slov malo dôjsť ešte v polovici tohto týždňa. Študenti však zrejme nebudú môcť hneď odcestovať do ČR, no vo Francúzsku najskôr strávia 14 dní karanténe.

 

img

 

Nový typ nákazy

Koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní. V Číne sa ním infikovalo už vyše 4500 ľudí a zomrelo prinajmenšom 106. Výskyt vírusu medzičasom potvrdilo viacero krajín vrátane európskych - Francúzska a Nemecka.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Brazil Journal (@braziljournal),

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies