1.2.2020 12:40 | Operátori

Veľká Británia opustila EÚ: Aké ceny platia a výhľad do budúcna

Zdroj: Pexels.com

Poskytovatelia spresnili, či sa niečo zmenilo od dnešného dňa.

Pôvodný článok zo stredy sme aktualizovali. 

Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska v piatok opustilo Európsku úniu . Začalo tak prechodné obdobie, počas ktorého sa majú dohodnúť vzťahy počas ďalších rokov.

Naďalej je možné využívať roamingové služby v Spojenom kráľovstve ako doma, bez akýchkoľvek príplatkov. Dôvodom je regulácia zo strany EÚ, ktorá umožnila využívať služby ako doma . Rovnako aj veľká väčšina operátorov umožňuje telefonovať a posielať SMS do Británie za ceny ako na Slovensku.

Slovenskí operátori zatiaľ sami nevedia, ako sa pre nich ceny v Spojenom kráľovstve v budúcnosti zmenia a či príde k preradeniu do iných roamingových zón, ktoré sú drahšie.

Telekom: Uvidíme, čo urobia britskí operátori

Telekom od 1. februára zatiaľ neurobil zmeny pri Spojenom kráľovstve, či už pri cenách alebo preradením do inej zóny. Platí teda, že zákazníci budú mať zatiaľ podmienky, ako keby k brexitu neprišlo.

Spoločnosť nevylučuje, že by mohla klientom ostať výhoda „domácich cien“ dlhodobo.

„Je to možné, zároveň bude závisieť od britských operátorov, či budú chcieť využívať výhody regulácie EÚ alebo zvolia pre svojich zákazníkov a veľkoobchodných partnerov iné podmienky,“ povedal pre Živé.sk hovorca Telekomu Michal Korec.

Operátori zatiaľ ceny nezvyšujú. Do budúcnosti to ale nevylúčili. Zdroj: Shutterstock

Orange: Zatiaľ bez zmien

Najväčší mobilný operátor u nás zdôrazňuje, že stále nie sú dohodnuté pravidlá a dohody medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom po brexite. Nateraz ale Orange zmeny neplánuje.

„Pre našich zákazníkov, ktorí sa nachádzajú v Spojenom kráľovstve, respektíve tam plánujú cestovať, sa po brexite nebude nič meniť,“ odkázala pre Živé.sk hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová.

Operátor zatiaľ ponecháva rovnaké ceny a kráľovstvo v zóne ako ostatné krajiny EÚ. Či a kedy sa to môže zmeniť, spoločnosť ešte povedať nevie. „O prípadných zmenách budeme našich zákazníkov včas informovať,“ dodala Piskunová.

Aktivujte si denný sumár noviniek do e-mailu!

O2: Rozhodne sa v budúcnosti

Ani O2 nemá v pláne zvyšovať ceny hneď po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ. Preto zatiaľ bude platiť súčasný stav.

„Od 1. februára bude Veľká Británia naďalej v Zóne 1, v ktorej sa nachádzajú krajiny EÚ, a teda cena hovorov, SMS a dát sa nebude meniť,“ povedala pre Živé.sk hovorkyňa O2 Tereza Molnár.

Klienti budú môcť rovnako využívať služby ako doma. Zatiaľ nevie O2 odhadnúť, ako to bude v ďalšom období. O zmenách chce informovať, „keď to bude aktuálne“.

„Vývoj cien v budúcnosti bude závisieť od veľkoobchodných dohôd s operátormi pôsobiacimi na britskom trhu,“ informovala Molnár.

4ka stanovisko doteraz k téme neposkytla. K žiadným zmenám ale rovnako zatiaľ nepristúpila.