Kotleba prišiel pred súd. Čelí obžalobe pre šeky so sumou 1488 eur

TA3 TASR
29.1.2020 08:56

Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová otvorila hlavné pojednávanie v kauze sporných šekov predsedu opozičnej ĽSNS Mariana Kotlebu. Obžalovaný je z trestného činu prejavovania sympatií k hnutiam smerujúcim k potláčaniu základných práv a slobôd. Dopustiť sa ho mal odovzdaním šekov na 1488 eur, čo má byť neonacistická šifra.

Na súde je prítomný samotný obžalovaný, jeho právny zástupca Tomáš Rosina, ako aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz. Prokurátor Honz podal obžalobu na Kotlebu ešte v októbri minulého roku. Kotleba sa mal trestného činu dopustiť, keď odovzdal trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur.

"Pričom číslo 1488 je známe a používané v symbolike extrémistov, a je spojením čísel 14 (14 slov Davida Lanea, pravicového teroristu) a 88 (ôsmym písmenom v abecede je H, pričom HH je skrátený tvar nacistického pozdravu 'Heil Hitler!'), čím verejne a na mieste verejnosti prístupnom najmä používaním hesiel prejavoval sympatie k rasistickej a (neo)nacistickej ideológii," uviedla vtedy hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok