Politici reagujú na telefonáty, Fico sa zastal Danka
29.1.2020 08:01
akt. 19.01.2021 05:23

Politici reagujú na telefonáty, Fico sa zastal Danka

Na nahrávky telefonátov predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) s Alenou Zsuzsovou zareagovali viacerí politici.

Aktualizované o 9:27

Nahrávky Danka, ako si v roku 2016 dohadoval stretnutie so Zsuzsovou, našli v telefóne Mariana Kočnera, ktorý je tiež obžalovaný v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice.

Opoziční politici žiadajú demisiu

Andrej Danko by mal odstúpiť z postu predsedu Národnej rady, uviedla podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

„Medializované nahrávky Andreja Danka a osoby obžalovanej z viacerých vrážd ukazujú okrem iného vzťah predsedu SNS k pravde. Keď sa vyjadroval k podozreniam z týchto kontaktov, vyhlásil, že „dotyčných ani nepozná. Z komunikácie vyplýva, že Danko dotyčnú Alenu Zsuzsovú pozná a poznal, dokonca si minimálne dohadovali stretnutie,“ zdôraznila.

Informácie o kontaktoch s obžalovanou Kočnerovou volavkou stavajú podľa Remišovej Danka do podobnej pozície, v akej sa ocitol Martin Glváč (Smer-SD), ktorý bol s touto osobou takisto v intenzívnom kontakte.„Takisto je otázkou na orgány činné v trestnom konaní, či pri takejto komunikácii neboli ohrozené aj záujmy a bezpečnosť štátu,“ myslí si Remišová.

Aj Koalícia strán Progresívne Slovensko/Spolu (PS/Spolu) skritizovala konanie šéfa národniarov. Označila ho za rezignovaného, zdiskreditovaného a skorumpovaného.

„Dankove telefonáty s Alenou Zs. by mali raz a navždy ukončiť trápenie Slovenska s politickou kariérou Andreja Danka. Odvoláva diskusie, nechodí medzi ľudí a na poslednej schôdzi parlamentu vznikali otázniky, v akom je stave. On to už sám vzdáva,“ píšu progresívci v tlačovej správe.

Odchod Danka z funkcie predsedu parlamentu žiadajú aj kresťanskí demokrati.

„V súvislosti so zverejnením telefonátu Andreja Danka s Alenou Zsuzsovou ho KDH vyzýva, aby okamžite odstúpil z funkcie predsedu NR SR,“ uviedol pre Aktuality.sk hovorca KDH Stano Župa.

Fico: Nevinný telefonát

Predseda Smeru-SD Robert Fico v reakcii na nahrávky kritizoval médiá a Danka sa zastal. V nahrávkach nevidí nič, čo by bolo dôležité pre verejný záujem a telefonát označil za nevinný.

„Médiá brutálnym zásahom do súkromia predsedu parlamentu prekročili všetky hranice,“ uviedol na sociálnej sieti.

Za zverejnením nahrávky vidí snahu poškodiť súkromný život Andreja Danka a tiež dostať SNS mimo parlamentu.

„Nie sú tam žiadne informácie, ktoré by potvrdzovali kriminálnu činnosť, nič, čo by sa dotýkalo výkonu verejnej funkcie druhého najvyššieho ústavného činiteľa. Toto je vrchol protiústavnosti,“ vyhlásil vo videu Fico, podľa ktorého majú právo na ochranu súkromia aj politici.

Na stranu Danka sa postavil aj jeho stranícky kolega Anton Hrnko. Telefonáty označil za pseudoškandál.

„Zrazu sa z čista jasna objavili nahrávky rozhovorov Andreja Danka s Alenou Zs. Všetci sú zaujatí obsahom rozhovorov, z ktorých nič nevyplýva, iba normálna chlapská tendencia k laškovaniu,“ napísal Hrnko.

Za nahrávkami vidí niekoho, „komu neobyčajne záleží na tom, aby konzistentná a jednoznačná, na demokratických princípoch založená slovenská politika bola vyradená“.

Ministri takmer bez reakcie

Portál Aktuality.sk oslovil o reakcie ministrov pred zasadnutím vlády. Peter Žiga, Peter Kamenický (obaja Smer-SD), Arpád Érsek, Gábor Gál (obaja Most-Híd) i Martina Lubyová (SNS) nechceli reagovať.

Skúpy na slovo nebol vicepremiér pre investície Richard Raši (Smer-SD) „Teraz, keď vieme, že bolo Kočnerove komando, to nikto za normálne nemôže považovať. Ale v čase, keď pán Danko komunikoval s danou dámou, zrejme ani netušil, s kým hovorí. Necháme to na neho, nech to vysvetlí,“ podotkol.

„Najskôr si vypočujem zdôvodnenie, ktoré bude ponúknuté. Potom sa rozhodnem. Pokiaľ bude fundovane ponúknutý dôvod, vyjadrím sa,“ dodal minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Danko odmietol reagovať

Médiá získali zvukové záznamy z dokumentov, ktoré má medzinárodná novinárska organizácia OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Danko pred časom povedal, že meno Zsuzsovej mu nič nehovorí. Jeho hovorca Tomáš Kostelník v reakcii uviedol, že sa nebudú detailne vyjadrovať k „navádzacím a účelovým otázkam“ mesiac pred voľbami. Zopakoval, že Danko sa so Zsuzsovou nestretol.

Zsuzsová sa na pojednávaní v prípade Kuciakovej vraždy priznala, že komunikovala s bývalým podpredsedom parlamentu Martinom Glváčom (Smer-SD), predsedom Bratislavského samosprávneho kraja Jurajom Drobom (SaS), bývalým prokurátorom Reném Vanekom, predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom, predsedom opozičného hnutia Sme rodina Borisom Kollárom, ako aj s advokátom Danielom Lipšicom.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.