cestovanie, dovolenka
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Odletieť, či zostať doma? Pre koronavírus šíriaci sa z Číny obavy Slovákov rastú a váhajú nad dovolenkami

BRATISLAVA / Odletieť alebo zostať doma? Pre koronavírus šíriaci sa z Číny obavy Slovákov rastú a dovolenka kúpená v predstihu im naháňa strach. Cestovné kancelárie sa snažia ich otázky zodpovedať, storno dovolenky ale jednoduché nie je.

V týchto dňoch ľudia navštevujú cestovné kancelárie a pýtajú sa na možnosti. „V tejto chvíli neregistrujeme zvýšený záujem o stornovanie zájazdov, skôr evidujeme zvýšený záujem o otázky,“ vyjadril sa prezident SACKA Roman Berkes. Hoci ľudia priamo do Číny neletia, strach majú aj tak. Ten sa vraj ešte znásobil po pondelkovom premiérovom vyhlásení. „Aby zvážili celkovo cestovanie, pretože práve medzinárodné letiská sú možným zdrojom nákazy naozaj ak nemusíte, ľudia necestujte,“ uviedol Pellegrini.

Aj pán Stanislav z Bratislavy dovolenku zo strachu zrušil. S manželkou a dvomi deťmi si kúpili troj týždňový pobyt v Dominikánskej republike. „Je to dlhá cesta a hlavne sa bojím, že deti ochorejú len tak, že majú obyčajnú teplotu a náhodou sa nevrátim, dajú ma do karantény v Kanade, alebo niečo by sa stalo, tak určite že tie obavy sú, veľké a určite sme sa rozhodli necestovať,“ vyjadril sa Stanislav.

Jedna z mnohých smerníc chráni dovolenkárov v prípade pandémie či epidémie, ale týka sa to v tomto prípade len štátu, či miesta kde je koronavírusom nakazených najväčší počet ľudí. Teda Wu-Chanu a okolia. „Pri odstúpení zmluvy o zájazde má cestujúci nárok na vrátenie všetkých platieb, ktoré za zájazd zaplatil. Dôležité je si uvedomiť, že sa tu hovorí o cieľovom mieste alebo jeho bezprostrednej blízkosti,“ povedal Berkes.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Na vrátenie už zaplatených peňazí zabudnite aj vtedy, ak ministerstvo zahraničných vecí vydá odporúčanie do danej krajiny necestovať. Je to len odporúčanie. „V rámci cestovného poistenia máte možnosť storno dovolenky, ale za akých dôvodov si ho uplatníte, to si určí každá cestovka rôzne,“ vysvetlila generálna riaditeľka SLASPO Jozefína Žáková.

Šíriace sa nebezpečné vírusy nie sú zatiaľ na zozname cestovného poistenia. Donedávna to však nebol ani terorizmus. Dnes sa už poistiť dá. Kým svetová zdravotnícka organizácia nevydá opatrenie o zákaze cestovania, alebo odporúčania aspoň nesprísni a neurobí tak ani náš úrad verejného zdravotníctva, cestovné kancelárie nemusia vrátiť peniaze.

Ak nepoletíte, je to vaše rozhodnutie. O storno dovolenky môžete požiadať, ak ochoriete, je to základ každého cestovného poistenia, vyžadujú však potvrdenie od lekára.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Narastajúce riziká vyplývajúce z aktuálneho geopolitického a ekonomického konania Čínskej komunistickej strany boli predmetom stretnutia …

Consent choices