Je polročné vysvedčenie dôvodom na kupovanie odmien a darčekov?

Je polročné vysvedčenie dôvodom na kupovanie odmien a darčekov?
Zdroj: iStockphoto
GALÉRIA
Premýšľali ste niekedy o tom, o koľko viac v súčasnosti odmeňujeme deti oproti predošlým generáciám?

Za všetko môžu väčšie zárobky a najmä ľahší prístup k tovaru, ktorého máme zrazu dostatok. Preto nachádzame čoraz viac príležitostí, kedy ich môžeme nejako obdarovať. Jednou z nich je aj polročné vysvedčenie, ktoré sa z hľadiska veľkosti darov pomaly doťahuje tomu koncoročnému.

Strácajú motiváciu

Odmeňovať deti za ich úsilie istotne nie je zlé. No mali by ste si uvedomiť, že to nemôžete s týmito prekvapeniami preháňať. Pretože ak veľmi rýchlo dostanú to, po čom túžili, automaticky tým strácajú ďalšiu motiváciu. Kedysi dostávali žiaci darčeky iba za koncoročné vysvedčenie. Teraz im stačí polovičná snaha na to, aby sa prepracovali k nejakej odmene.

Na konci roka potom očakávajú ešte viac, takže sa dostávate do jedného kruhu kupovania čoraz drahších darov. Veľmi ľahko sa môže stať, že ak sa im vaša odmena nezdala dostatočná, tak jednoducho rezignujú. Nemajú totiž tú správnu motiváciu, aby sa učili kvôli ďalšiemu vzdelávaniu, ale svoje úsilie radšej priamo úmerne prispôsobujú tomu, čo majú sľúbené za dosiahnutie týchto výsledkov.

Neučia sa pre seba, ale kvôli darom

Súčasný systém odmeňovania je chybný aj v tom, že rodičia nechcú sklamať ani tie deti, ktorým sa v škole až tak nedarilo. Takže i keď nedosiahli dobré výsledky, nepokúšali sa vylepšiť známky a kvôli tomu nepatrí ich vysvedčenie medzi ukážkové, napriek tomu získavajú rovnaké dary ako úspešné deti. Druhý problém nastáva v nastavení ich myslenia.

Momentálne mnohým žiakom záleží viac na tom, aby si mohli za vysvedčenie vyzdvihnúť nejaké prekvapenie alebo sľúbenú vec, ako keby sa mali učiť pre seba. Nechápu, že vzdelanie je dôležité pre ich život a pokiaľ sa nebudú snažiť, tak toho veľa nedosiahnu ani vo svojej kariére.

Preteky v odmeňovaní

Do radu darcov sa často vedia prihlásiť celé rodiny. Za dobré polročné vysvedčenie prichádza hneď odmena od starých a krstných rodičov, niekedy sa pridajú aj najlepší rodinní kamaráti. Poproste svojich blízkych, že ak chcú takto vášho potomka obdarovať, nech im kúpia skutočne iba nejakú drobnosť.

Stačí si uvedomiť, koľko toho dostávajú na meniny, narodeniny, Mikuláša, Vianoce, Deň detí alebo koniec školského roka. Ak chcete, aby si vaše dieťa skutočne vážilo veci, nemôžete ho zasypávať takým množstvom darčekov, pretože potom sa to pre neho stáva všedná samozrejmosť, ktorá ho už natoľko nenadchne.

Stačia im aj skromné darčeky

I z týchto dôvodov by ste mali za polročné vysvedčenie zaobstarať len symbolické odmeny. Ukážete im, že si vážite ich prácu, ktorú museli vynaložiť na získanie takýchto známok, ale zároveň ho nerozmaznávate. Taktiež vám odpadnú starosti s tým, že musíte náročne hľadať čo najkreatívnejší dar.

Pre menšie deti sú dobrým tipom omaľovánky, niečo sladké, kniha alebo navštívte papiernictvo a nájdite im niečo, čo sa im zíde aj do školy. Pre staršie deti to môže byť lístok do kina, dezert, malý príspevok na niečo, na čo si už dlhší čas sporia alebo im kúpte nejaký malý trendový doplnok.

Uvarte im obľúbený obed

Dobrým univerzálnym darčekom pre deti všetkých vekových kategórií je slávnostný obed. Tým im vzdáte poklonu za to, že sa im podarilo postúpiť na ďalší stupienok a zároveň vytvoríte špeciálnu atmosféru, aby váš potomok vedel, že je to výnimočná príležitosť.

Uvarte im to, čo majú najradšej. Je jedno, že to pripravujete dookola alebo je to len niečo obyčajné. To hlavné je, že im tým urobíte radosť a navyše strávite spolu ďalšie príjemné posedenie. Nezabudnite ani na sladký dezert, na ktorý čakajú najviac.

Povzbuďte ich, aby sa zlepšili

Na polročnom vysvedčení je pre rodičov najťažšie to, aby im nedovolili poľaviť a motivovali ich snažiť sa o lepšie známky aj naďalej. Keď nebolo vysvedčenie dobré, musíte im vysvetliť, že stále majú šancu zlepšiť sa a do konca roka majú ešte veľa príležitostí na to, aby mali želané výsledky.

Zaháľať nemôžu ani v prípade, ak mali vynikajúce známky. Pretože niekedy stačí iba krátke poľavenie, keď nachytajú najmä zlé známky a potom sa to už dobieha a opravuje veľmi ťažko.

Podobné články



MÔŽE VÁS ZAUJÍMAŤ