Špecialisti na rýchlosť a melódie, alebo majú rýchlostné preteky už niekoľko rokov víťaza?

Slovensko tento rok zasiahne ďalší víchor. Bude to víchor hudobný, ale vďaka tejto skupine to bude nie tajfún, či uragán, ale doslova orkán. Pokiaľ sa power metal považuje za hraničný štýl medzi melodickým heavy metalom a na druhej strane s tvrdšími odnožami ako je thrash alebo death metal, títo muzikanti sú predstaviteľmi toho najextrémnejšieho power metalu.

Hovoríme o aktuálnej, ale už riadne zabehnutej stálici powermetalového neba – anglických Dragonforce z Londýna (hudobníci pochádzajú z rôznych častí sveta, ale žijú v Londýne).

„Rýchlo a zbesilo“ v hudbe… ? – parafráza ktorá sedí ako povestná riť na šerbeľ …

Takže, poďme si predstaviť túto formáciu z viacerých strán. Hudobne skĺbili Dragonforce najvyššie rýchlostné stupne, maximum melodičnosti, vzletné a zbormi podporené refrény, tony a tony úderov na bicích a úžasnú inštrumentálnu zdatnosť. To všetko prináša neskutočný koktail, ktorý ale títo páni muzikanti dokážu odprezentovať aj naživo, v živelných tempách.

Skupina : Kapelu ťahá autorské gitarové duo Sam Totman a Herman Li. Na koncerte, tejto „podívanej“ a smršti, sa na ich zbesilú hru pozerajú fanúšikovia s otvorenými ústami a aj po rokoch hrania nevychádzajú z údivu. Niet sa čomu diviť, lebo títo páni na pódiu používajú ku svojej show aj trampolínu, vyvýšené pódiá a popri rýchlom hraní skúču a pobehujú po pódiu a vymieňajú si s publikom neuveriteľnú energiu…  Všetko zozadu istí bubenícke eso Gee Anzalone a vokály zodpovedne spieva Marc Hudson. Novou posilou za basgitarou sa stala sympatická tmavovláska Alicia Vigil a s napätím očakávame, kto nahradil dlhodobého klávesáka Vadima Pružanova…

Nový album : Extreme Power Metal je logickým pokračovaním v tvorbe skupiny. Žiadne zásadné zmeny, ekvilibristický štýl stále vybrusujú k dokonalosti. Na albume nechýbajú extra rýchle hymny, zborové spevy, silné refrény a milióny tónov počas gitarových sól, tony dvojkopákov a ešte stále šokujúce tempo, ale nájdeme tu aj pomalšie, uvoľnenejšie „heavy“ kompozície.
Album ako taký zaklincuje doslova „víchricou posvätená“ coververzia megahitu Celine Dion – My heart will go on (?!?) Spoznáte ju, ale najmä v refréne… Pri tom tempe sa tomu ani nik nečuduje…  Album uzrel svetlo sveta v septembri 2019.

TOUR: Turné v EU bude mať 2 časti, americké bude nasledovať po prvej časti EU Tour a kapela nadviaže na naše koncerty aj letnými festivalmi. Skupina niekedy koncertuje tak intenzívne, že k jednému albumu absolvuje aj 500 koncertov. Preto sú niekedy prestávky medzi albumami trochu dlhšie.

O kapele „zvonku“ : Kai Hansen, praotec európskeho power metalu (poťažmo speed metalu) povedal o Dragonforce: „Áno, Dragonforce sa mi veľmi páčia ! Sú v podstate niečím ako my v osemdesiatych rokoch. Nás titulovali tak, že Helloween je riadne zrýchlená verzia Iron Maiden. A Dragonforce ? Tí sú dokonca zrýchlenou verziou Helloween !“ (smiech)

Ocenenia: V Anglicku boli Dragonforce za album Inhuman Rampage (2006) nominovaní na Grammy. Album s úvodnou skladbou „Through the Fire and Flames“ bol dokonca ocenený „zlatom“ za predaj viac ako pol milióna albumov ! Účasť skladby na hre Guitar Hero im zabezpečila pozornosť, akú si niektoré iné kapely môžu len želať a snívať. Dostali sa do uší aj takým fanúšikom, ku ktorým by sa neboli dostali nikdy alebo len náhodou…

Fanúšikovská základňa: Skupina oslovila svojím umením fanúšikov na celom svete. Niekto napríklad nevie zaujať v USA a Kanade … Dragoni sa presadili. Aj ich facebook hlási sledovanosť veľmi slušných 1,6 milióna fanúšikov !

Youtube : Minuloročný marec bol pre skupinu míľnikom aj čo sa týka kanálu Youtube. Sledovanosť ich skladby Through The Fire And Flames dosiahla viac ako 100 000 000 pozretí ! Takýmto počtom pozretí sa môžu pýšiť naozaj veľké hudobné esá. Dragonforce však majú milióny, alebo desiatky miliónov pozretí a počutí svojich klipov či skladieb.

Z histórie: Skupina najprv fungovala pod názvom Dragonheart, avšak z dôvodu, že jedno také meno už existovalo, premenovali sa na Dragonforce. Prvú zostavu DF tvorili už zmieňovaní Herman Li (pôvodom z Hongkongu), Sam Totman (Nový Zéland), Vadim Pružanov – klávesy (Ukrajina), ZP THeart za mikrofónom (Južná Afrika) a bubeník Didier Almouzni z Francúzska. Za basgitaru sa časom a pre koncertovanie postavil Diccon Harper z Anglicka. Zostava sa niekoľkokrát zmenila, v podstate okrem gitaristov a klávesáka všetky posty.

Už ich prvé demo Valley of the Damned (ešte ako Drahonheart) zaujalo širokú fanúšikovskú obec a skupina dostala ponuku na vydanie albumu. Avšak rozhodla sa vydať album na nosiči až potom, ako si ho stiahne z internetu, kde bol vtedy poskytnutý zadarmo, viac ako 500 000 fanúšikov. A tak sa aj stalo a prvý album (doplnený niekoľkými skladbami na regulérny dlhohrajúci) pod názvom Valley of the Damned vyšiel v roku 2003 u Sanctuary Records. Odvtedy sa na trh dostalo ďalších 7 štúdiových albumov, niekoľko singlov, 2 live albumy a kompilácia najúspešnejších „hitov“ týchto rýchlikov z Londýna. 

Záverom : Od roku 2003 sa na hudobnej scéne pohybuje fenomén z Anglicka, zložený z muzikantov z viacerých krajín. Skupina zlomila predsudky o tom, že „rýchlejšie to už nejde“. Zároveň nastavili rýchlostnú latku príliš vysoko, aj keď napodobniť sa ich pokúša viac adeptov. Ale piedestál v tomto patrí „Dragonom“ od roku 2003 až doteraz. Preto sa aj slovenskí fanúšikovia môžu tešiť na všetko čo naživo títo šialenci ponúkajú. Krkolomné rýchlostné preteky Hermana a Sama a kapely Dragonforce zaznejú v roku 2020 v troch slovenských mestách : Košiciach (21.6.), vo Zvolene (23.6.) a Bratislave (25.6.)

Usporiadateľ: Profi Event s.r.o. a   
Predpredaj: Ticketportal a Profi Event
Facebook event: https://www.facebook.com/events/588871688344307/  
Web : www.profievent.sk

Zdroj: TS