Erasmus, mladi ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Program Erasmus+ zjednocuje a mení životy mladým Európanom

Zo zverejnenej výročnej správy o programe Erasmus+ za rok 2018 vyplýva, že za posledné tri desaťročia zažilo viac ako 10 miliónov ľudí niečo, čo napokon mnohým z nich zmenilo život.

Podpredseda Komisie pre podporu európskeho spôsobu života Margaritis Schinas v tejto súvislosti uviedol: „Medzinárodné aktivity v oblastiach vzdelávania, mládeže a športu sú pre ľudí v celej Európe možnosťou, ako sa angažovať, vymieňať si skúsenosti a učiť. Erasmus+ je skvelým príkladom spoločného úspechu, ale nemali by sme ostať iba pri tom. Chceme viac účastníkov, väčšiu mobilitu, väčšiu rozmanitosť a viac príležitostí.“

Komisárka pre inováciu, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Mariya Gabrielová Bruseli na otvorení podujatia venovaného novému programu Erasmus+ a určeného všetkým zainteresovaným stranám uviedla: Erasmus+ sa stal pre naše mladšie generácie vstupnou bránou do Európy a do sveta. Je jedným z najvýraznejších úspechov EÚ: zjednocuje ľudí na celom kontinente, vytvára pocit spolupatričnosti a solidarity, zvyšuje kvalifikácie a zlepšuje vyhliadky jeho účastníkov.

S rozpočtom vo výške 2,8 mld. eur, čo je o 10 % viac ako v roku 2017, bol rok 2018 opäť rekordným. V roku 2018 bolo financovaných viac ako 23 500 projektov a celkovo sa podporila mobilita vyše 850 000 študentov, učňov, učiteľov a ľudí pracujúcich s mládežou. Do partnerských krajín na celom svete vycestovalo takmer 10 % zo 470 000 študentov, stážistov a zamestnancov vysokých škôl, ktorí dostali grant v akademickom roku 2017/2018.

Okrem vysokoškolských študentov a zamestnancov sa z programu Erasmus+ podporilo 40 000 učiteľov a zamestnancov škôl, 148 000 študentov odborného vzdelávania a prípravy, 8 400 pracovníkov v oblasti vzdelávania dospelých a 155 000 mladých ľudí a pracovníkov s mládežou.

Z programu bolo financovaných aj 199 športových projektov, z ktorých 118 realizovali miestne športové organizácie. Program Erasmus+ podporuje každoročný Európsky týždeň športu, ktorý zaznamenal obrovský úspech s viac ako 50 000 podujatiami v celej Európe.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

V nadväznosti na synergické účinky s Európskym rokom kultúrneho dedičstva 2018 boli mnohé akcie s podporou programu Erasmus+ venované významu európskeho kultúrneho dedičstva.

Od roku 2018 je z programu Erasmus+ podporovaná aj iniciatíva uviesť európsky vzdelávací priestor do praxe do roku 2025. Iniciatíva „Európske univerzity“ zasa pomáha inštitúciám vysokoškolského vzdelávania vytvárať nové, pevné aliancie.

Kontext

Program Erasmus+ patrí spolu so svojimi predchodcami medzi najúspešnejšie programy EÚ. Od roku 1987 ponúkajú tieto programy mladým ľuďom príležitosti získať nové skúsenosti formou zahraničných pobytov. Súčasný program Erasmus+ (2014 – 2020) má rozpočet 14,7 miliardy eur a umožňuje 3,7 % mladých ľudí v EÚ študovať, absolvovať odbornú prípravu, získať pracovné skúsenosti a vykonávať dobrovoľnícku činnosť v zahraničí. Okruh účastníckych krajín programu sa rozšíril z 11 v roku 1987 na súčasných 34 (všetkých 28 členských štátov EÚ, ako aj Island, Lichtenštajnsko, Nórsko, Severné Macedónsko, Srbsko a Turecko). Program je otvorený aj pre partnerské krajiny z iných častí sveta.

Komisia predložila v máji 2018 svoj návrh nového ambiciózneho programu Erasmus, ktorým sa má jeho rozpočet v rámci budúceho dlhodobého rozpočtu EÚ na roky 2021 až 2027 zdvojnásobiť na 30 miliárd eur. Cieľom je zabezpečiť, aby bol program ešte inkluzívnejší, dostupnejší pre ľudí s rôznym zázemím a mal širší medzinárodný rozmer.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices