Na Bratislavskom hrade otvorili unikátnu digitálnu výstavu

Poznáte ten pocit, že ste sa dlho chystali na unikátnu výstavu a napokon ste ju zmeškali? Onedlho to už nebude problém, môžete ju navštíviť virtuálne, z pohodlia domova na internete. Ak vás okrem toho nudia "suché" prehliadky exponátov v zaprášených vitrínach múzeí, môžete sa tešiť na modernejšie a oveľa zaujímavejšie podanie prostredníctvom digitálnych technológií. Prvé lastovičky už prinietajú.

29.01.2020 07:00
debata
Video

Slovensko sa zaradilo medzi štáty s najmodernejšími múzejnými trendmi 21. storočia. Na Bratislavskom hrade včera otvorili digitálnu výstavu, ktorá prezentuje kultúrne dedičstvo Slovenska atraktívnym spôsobom, prostredníctvom digitálnych technológií. Najmodernejšie technológie zároveň zabezpečia, že výstavy a expozície sa zachovajú aj po ich skončení, ostanú záujemcom k dispozícii v digitálnej podobe vo forme virtuálnych prehliadok.

Prvou lastovičkou je Benka

„Je to naozaj unikát, podobné výstavy vo svete zatiaľ sú len v Soule a Kyjeve a Slovensko sa dostáva medzi svetové špičky,“ uviedla ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková. Z domácností, škôl či pracovísk sa ľudia budú môcť vybrať na virtuálnu prehliadku výstav z bohatého fondu, ktorý na Slovensku vzniká.

„V múzeách a galériách máme státisíce unikátnych exponátov, pri ktorých nie je v ľudských silách, aby sme všetky videli. Z toho 1 600 000 už máme zdigitalizovaných a voľne prístupných je okolo 86 000. Takýmto spôsobom ukážeme, čo všetko na Slovensku máme a na čo môžeme byť hrdí,“ konštatovala Laššáková.

Digitálny Štúr aj Štefánik

Plne digitalizovaná výstava v priestoroch Bratislavského hradu predstavuje život a dielo Martina Benku, okrem nej si návštevníci môžu pozrieť v digitálne podobne aj výstavu Zlatý vek Peterhofu a vo februári a v marci sprístupnia vo virtuálnom svete ďalších osem až desať digitalizovaných výstav. Medzi nimi napríklad výstavy a expozície Ľudovít Štúr, November '89, Štefánik, uviedol pre TASR projektový manažér Národného osvetového centra Peter Selecký.

„Výstava v multimediálnom priestore je rozdelená na tri časti“, predstavil prvú lastovičku generálny riaditeľ SNM Branislav Panis. V kopule, tzv. bielej miestnosti, budú môcť návštevníci vidieť výstavy Slovenského národného múzea v rozšírenom móde. Na multimediálnych paneloch sa pri hrách využívajú zdigitalizované kultúrne predmety, návštevníci uvidia aj virtuálnu realitu, aj 3D-rozmerné predmety na veľkom plátne. V najbližšej dobe budú mnohé zdigitalizované objekty prístupné aj na internete.

„Stojíme pred otvorením úplne nového múzea, ktorého cieľom je, aby zážitok návštevníka bol ucelenejší a hlbší,“ uzavrel generálny riaditeľ SNM. Projekt vznikol v spolupráci Ministerstva kultúry SR, Slovenského národného múzea a Národného osvetového centra

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #digitalizácia