Vláda akceptuje zvýšenú cenu za Národný futbalový štadión, odobriť ju musia aj v Bruseli

Štát bude akceptovať zvýšenie kúpnej ceny za Národný futbalový štadión (NFŠ). Vláda v stredu odsúhlasila dodatok k zmluve o budúcej kúpnej zmluve na štadión, podľa ktorého sa cena zvyšuje na 98 447 000 eur.

29.01.2020 06:56 , aktualizované: 16:48
debata (56)

Zvýšenie vychádza z dodatočných nákladov na výstavbu a auditu oprávnenosti týchto nákladov, ktoré pre Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR realizovala poradenská spoločnosť KPMG. Aktuálna suma je o vyše 23,247 miliónov eur vyššia ako maximálna čiastka na odkúpenie, dohodnutá v zmluve o budúcej kúpnej zmluve. Po odpočítaní príjmu za prenájom parkovacích miest (6,25 milióna eur) sú celkové nároky na verejné financie 92,197 miliónov eur, teda o 16,997 miliónov vyššie oproti kúpnej cene dohodnutej v Zmluve o budúcej zmluve.

„Zvýšené náklady vznikli v dôsledku dodatočných prác súvisiacich s bezpečnostnou infraštruktúrou štadiónu a štandardom Európskej futbalovej únie (UEFA), takisto predĺžením výstavby, nárastu cien práce i materiálov,“ pripomenul rezort.

Pellegrini nevidí dôvod, aby vláda ponechala rozhodnutie na budúci kabinet

Premiér Peter Pellegrini (Smer) nevidí dôvod, aby vláda prenechala rozhodnutie okolo NFŠ na budúcu vládnu garnitúru. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády. Zároveň nesúhlasí s tým, že situácia okolo štadióna má niečo spoločné s blížiacimi sa voľbami a štát mal povinnosť konať. Reagoval tak na to, že štát bude akceptovať zvýšenie kúpnej ceny za NFŠ.

Premiér pripomenul, že transakcia bola dohodnutá už pred niekoľkými rokmi. „Keďže si staviteľ uplatnil opciu a štát sa v tejto opcii zaviazal, že je povinný v prípade takejto požiadavky NFŠ odkúpiť, vláda sa dnes oboznámila s materiálom o záveroch monitorovacieho výboru, ktorý od začiatku celú stavbu monitoroval,“ povedal premiér. Dodal, že vláda rozhodla o tom, že odporúča ministerstvu školstva pokračovať v rokovaniach o uzatvorení dodatku, ktorým sa definitívne stanoví suma, za ktorú štát tento štadión bude kupovať. Pripomenul, že vláda sa nechala informovať aj zástupcami špecializovaných organizácií a poradcov o tom, ako sa dospelo k definitívnej sume, ale i tom, ktoré náklady štát nemieni uznať a nikdy ich nezaplatí.

Lubyová: Dodatočné náklady musí odobriť EK aj ÚVO

Dodatočné náklady na zhotovenie NFŠ vychádzali najmä zo zabezpečenia požadovaných štandardov Európskej futbalovej únie (UEFA), bezpečnosti v priestoroch na štadióne a jeho okolí, a tiež dopravných riešení vo verejnom záujme, ktoré požadovala pre kolaudáciu mestská časť Bratislava-Nové Mesto. Po stredajšom rokovaní vlády to zdôraznila ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (SNS).

Zároveň zdôraznila, že schválenie zvýšenej sumy automaticky neznamená vyplatenie. "K celému procesu a súladu s pravidlami štátnej pomoci či zákona o verejnom obstarávaní musí súhlasné stanovisko vydať Európska komisia (EK), Protimonopolný úrad i Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), upozornila.

Národný futbalový štadión - Tehelné pole.
Nový futbalový štadión na Tehelnom poli pred...
+11Turnikety na Národnom futbalovom štadióne.

Lubyová zvýraznila, že dodatočné náklady a ich oprávnenosť verifikovala renomovaná poradenská spoločnosť KPMG, pričom za oprávnené dodatočné náklady sa ohodnotili len tie, ktoré nesúviseli s predlžovaním výstavby, či nárastom cien materiálu. "To sú riziká na strane investora, dodala. Poukázala tiež na to, že samotný investor vyčíslil náklady na 118 miliónov eur. Suma ako výsledok auditu (98,447 milióna eur), ktorý odsúhlasil v pondelok (27. 1.) Monitorovací výbor výstavby NFŠ, je podľa Lubyovej pre štát rozumným kompromisom.

Ak by štát neakceptoval odôvodnenú a objektívne vzniknutú vyššiu sumu za zhotovenie, investor by sa sumy domáhal súdnou cestou. "Štát sa zaviazal odkúpiť nekomerčnú časť štadióna, ak si investor uplatní predajnú opciu, čo investor využil, pripomenula Lubyová.

Proti zvýšenej cene protestujú opozičné mimoparlamentné stra­ny

Veronika Remišová (Za ľudí) upozornila, že zmluva o budúcej kúpnej zmluve z roku 2016 obsahovala jasnú a nemeniteľnú maximálnu cenu. Rezort školstva podľa nej podľahol tlaku oligarchov. "Je neprijateľné vyhodiť pre nič za nič desiatky miliónov eur von oknom. Určite sa nájde veľa príležitostí v našom zdravotníctve, školstve či sociálnej starostlivosti, kde by sa dali tieto milióny eur využiť lepšie, uviedla.

Koalícia PS/Spolu považuje cenu za predraženú a zvýšenie neopodstatnené, podľa koalície dôvody navýšenia dostatočne nepreukázal ani audit oprávnenosti dodatočných nákladov, ktorý urobila spoločnosť KPMG. "Po voľbách toto rozhodnutie vlády okamžite zrušíme a Kmotríkovi nepošleme ani euro z navýšenej dotácie, oznámil volebný líder PS/Spolu Michal Truban.

Za premrštenú považuje zvýšenú kúpnu cenu za štadión tiež volebný líder mimoparlamentnej Demokratickej strany a poslanec NR SR Jozef Rajtár. "Daňoví poplatníci zaplatia aj časť ceny za komerčnú časť štadióna, z ktorej bude profitovať Ivan Kmotrík, stojaci za investorom ktorý si uplatnil predajnú opciu na NFŠ, poznamenal Rajtár.

Národný futbalový štadión začali stavať na začiatku septembra 2016. Štát sa zaviazal dostavať a odkúpiť nekomerčnú časť štadióna a NFŠ poskytnúť dotáciu vo výške 27,2 milióna eur. Tá bude odrátaná z ceny pri odkúpení.

NFŠ na Tehelnom poli získal právoplatné kolaudačné rozhodnutie v decembri 2019. Podľa certifikátu, ktorý vydal Slovenský futbalový zväz (SFZ), sa na ňom môžu hrať i zápasy organizované Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA) a UEFA.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #štadión #NBS #Národný futbalový štadión #Peter Pellegrini