Zbraň fašistov a totalít? Strašenie (podcast)
29.1.2020 06:20
akt. 19.01.2021 05:23

Zbraň fašistov a totalít? Strašenie (podcast)

3fotky v galérii
Zdroj: Aktuality
Uložiť článok
Slovensko prežilo v minulom storočí nie jednu, ale rovno dve totality – fašistickú a po nej zasa boľševickú. Paradoxne, hoci sa oba režimy tvárili ako úhlavní nepriatelia, v propagande si kradli tak myšlienky, ako aj ich autorov. Niektoré z týchto propagandistických totalitných metód však ostávajú účinné ešte aj dnes. Patrí medzi ne aj snaha vyvolať u obyvateľstva pocit ohrozenia.

Ako fašistický, tak komunistický režim patrili medzi totality, ktoré často a rady používali propagandu. Pre fašistov i komunistov bola práve propaganda jedným z najúčinnejších nástrojov ako vymyť vlastnému obyvateľstvu hlavy a spacifikovať tak akýkoľvek možný odpor. Častým a obľúbeným terčom propagandy boli deti a, paradoxne, nejeden tvorca komunistickej propagandy sa ju naučil robiť ešte v službách Tisovho režimu.

Hosť: historička Marína Zavacká

Moderuje: Braňo Dobšinský

Všetky naše podcasty nájdete na jednej stránketu . Na odber všetkých nových dielov sa môžete prihlásiť ceziTunes , Google Podcasts, Soundcloud  alebo Spotify . Sledujte nás aj na facebookovej stránke Podcasty Aktuality.sk.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.