Palestínsky prezident odmietol Trumpov plán. Neprejde, sľúbil

TA3 TASR
28.1.2020 21:43

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás odmietol mierový plán, ktorý v utorok predstavil americký prezident Donald Trump. Abbás sľúbil, že tento plán "neprejde".

Hamas dohode vzdoruje

Abbás to vyhlásil v meste Ramalláh na západnom brehu Jordánu po stretnutí rôznych palestínskych frakcií vrátane islamistickej skupiny Hamas, ktorá sa zaviazala "vzdorovať tejto dohode vo všetkých jej formách".

Trump na spoločnej tlačovej konferencii s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v Bielom dome, na ktorej sa nezúčastnili nijakí palestínski predstavitelia, navrhol vznik palestínskeho štátu ako súčasť svojho mierového plánu pre Blízky východ. Osemdesiatstranový dokument predpokladá, že Jeruzalem zostane nerozdeleným hlavným mestom Izraela. Trump však zároveň povedal, že východný Jeruzalem má potenciál stať sa hlavným mestom palestínskeho štátu. V oblastiach, ktoré by sa mali stať súčasťou nového štátu, plán navrhuje pozastavenie rozvoja izraelských osád na štyri roky.

Aby palestínsky štát vznikol, musia však Palestínčania najskôr uznať Izrael ako židovský štát.

Krátko po oznámení mierového plánu zverejnil Trump na Twitteri mapu zobrazujúcu hranice budúceho palestínskeho štátu, ktorý by bol úplne obklopený Izraelom a pásmo Gazy by bolo spojené so Západným brehom iba tunelom. Zo Západného brehu do Jordánska by viedli dve cesty, ale cez izraelské územie.

Netanjahu podľa agentúry AFP povedal, že USA uznajú izraelské osady na západnom brehu Jordánu ako súčasť Izraela. Ten by si mal zároveň zachovať suverenitu nad údolím Jordánu. Palestínski utečenci nebudú mať právo vrátiť sa do Izraela. Netanjahu dodal, že je otvorený rokovaniam s predstaviteľmi palestínskej autonómie. Aby palestínsky štát vznikol, musia však Palestínčania najskôr uznať Izrael ako židovský štát.

Plán odsúdili Turecko i Irán

Turecko označilo mierový plán pre Blízky východ, ktorý v utorok predstavil americký prezident Donald Trump, za "mŕtvo narodený". "Takzvaný mierový plán Spojených štátov je mŕtvo narodený," uvádza sa vo vyhlásení tureckého ministerstva zahraničných vecí. "Je to plán na anexiu, ktorého cieľom je pochovať riešenie v podobe dvoch štátov (izraelského a palestínskeho)," konštatuje sa ďalej vo vyhlásení.

Kriticky sa o Trumpovom pláne na urovnanie konfliktu na Blízkom východe vyjadril aj Irán, keď ho nazval "zradou storočia". "Hanebný mierový plán vnútený Palestínčanom Amerikou je zradou storočia a je odsúdený na neúspech," uvádza sa vo vyhlásení iránskeho ministerstva zahraničných vecí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok