Prejsť na obsah

Konzuli z veľvyslanectiev v Košiciach absolvovali novoročné stretnutie s vedením mesta

V priestoroch Historickej radnice sa 27. januára uskutočnilo novoročné prijatie konzulov z veľvyslanectiev so sídlom v Košiciach. Pozvanie primátora Jaroslava Polačeka (nezávislý) a viceprimátorky Lucie Gurbáľovej (KDH) prijali honorárni konzuli krajín Nemecka, Izraelu, Tureckej republiky, Francúzskej republiky, Holandského kráľovstva, Ukrajiny, Fínska, Lotyšska, Moldavskej republiky a Grécka a takisto konzulka z honorárneho konzulátu Maďarska.

Vedenie mesta ocenilo prácu konzulov a vyzdvihlo viacero podujatí, ktoré sa v Košiciach každoročne tešia medzinárodnej účasti. O tom, že Košice sú cudzincom otvorené svedčí aj fakt, že v metropole východu študujú na vysokých školách ľudia z 50 krajín sveta. Mnohí z nich zostávajú po promóciách žiť a pracovať v našom meste.

Primátor informoval konzulov aj o novej podstránke mesta určenú pre cudzincov

Primátor nezabudol vyzdvihnúť aj novovytvorenú podstránku mesta Košice, určenú pre cudzincov, ktorí by chceli v Košiciach žiť. Podstránka má pomôcť ľuďom, ktorí do mesta prišli za prácou, podnikaním, štúdiom, výmenným pobytom, za rodinou či bezpečím a po získaní povolenia na pobyt sa stávajú obyvateľmi Košíc. Na stránke nájdu záujemcovia aj informácie, na koho sa majú obrátiť v prípade otázok a vybavenia rôznych administratívnych procesov.

„Košice sú známe ako mesto, ktoré je multietnické a multikultúrne, čo je výsledkom dlhoročného harmonického spolužitia ľudí rôznych národov a národností, rás a náboženského presvedčenia. Aj vďaka zástupcom iných krajín v našom meste, sa nám darí túto myšlienku udržiavať a zveľaďovať,“ povedal na prijatí konzulov primátor.