Katalánsko bude jedného dňa opäť hlasovať o nezávislosti, vyhlásil líder
28.1.2020 17:00
akt. 19.01.2021 05:23

Katalánsko bude jedného dňa opäť hlasovať o nezávislosti, vyhlásil líder

Oriol Junqueras Zdroj: REUTERS/Javier Barbancho
Uložiť článok
Katalánsky líder Oriol Junqueras vyhlásil, že referendum o sebaurčení je normálna vec.

Katalánsko bude jedného dňa opäť hlasovať o nezávislosti. Vyhlásil to v utorok v tamojšom parlamente líder katalánskych separatistov Oriol Junqueras. Píše o tom agentúra Reuters.

„Referendum o sebaurčení je normálna vec. Chceme toto právo uplatniť znova... a znova ho aj uplatníme,“ povedal v parlamente v Junqueras, bývalý katalánsky vicepremiér.

Junqueras je jeden deviatich odsúdených separatistov, ktorých súd uväznil za pokus o vyhlásenie nezávislosti v roku 2017. Šesť z nich v utorok dočasne prepustil, aby mohli vypovedať v katalánskom parlamente. Ich prítomnosť si podľa agentúry AFP vyžiadala katalánska vláda, ktorá sa stavia za nezávislosť.

Ide o prvé verejné vystúpenie separatistických lídrov od ich odsúdenia v októbri 2019. Separatistov pri parlamente vítalo niekoľko stoviek podporovateľov s heslami ako „Nezávislosť“ či „Slobodu pre politických väzňov“. Miesto chránili policajné zložky.

Španielsky premiér Pedro Sanchéz sa 6. februára v Barcelone zúčastní na rokovaniach o politickej situácii v Katalánsku. Plánované rokovania medzi Madridom a katalánskou vládou Junqueras označil za krok vpred. Vzhľadom na prechádzajúce sklamania v rokovaniach so socialistickou vládou v Madride však ostáva skeptický.

Dialóg s Madridom bol podmienkou separatistickej strany Republikánska ľavica Katalánska (ERC) pri podpore Sanchézovej vlády. Dohodu ERC so Sanchézom silno kritizovali pravicové politické strany.

Katalánsku v súčasnosti hrozia predčasné voľby, ktoré iniciuje práve ERC pre nezhody so stranou Spoločne pre Katalánsko, s ktorou tvoria koalíciu. „Dialóg ponúkame všetkým,“ dodal Junqueras.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.