Vitajte na webe nezávislého časopisu o opere, klasickej hudbe a balete Opera Slovakia.

Reklama

Podporte činnosť Opera Slovakia

28. januára 2020 redakcia Sezóna 2019/2020

Verdiho Trubadúr s Annou Netrebko a Yusifom Eyvazovom z Areny di Verona v kinách CINEMAX!

G. Verdi: Trubadúr, Arena di Verona, Anna Netrebko (Leonora), Yusif Eyvazov (Manrico), foto: Arena di Verona
Veľkosť písma
A
A
A
Tóny slávnej Verdiho opery Trubadúr sa rozozvučia v exkluzívnom obsadení v sieti kín CINEMAX už 5. februára o 19:30 hod. aj so slovenskými titulkami. Záznam prestavenia z rímskeho amfiteátra Arena di Verona, v réžii legendárneho Franca Zeffirelliho, môžu diváci na Slovensku uvidieť vo vybraných kinách CINEMAX v mestách Banská Bystrica, Bratislava, Košice, Martin, Nitra, Poprad, Prešov, Trenčín, Trnava a Žilina.

(reklamný článok, CINEMAX)

Romantický príbeh z 15. storočia o španielskom trubadúrovi Manrikovi a cigánke Azucene je plný hrdinstva, úkladov lásky, nenávisti a pomsty. Vo veronskej inscenácii, ktorá patrí k najnovším produkciám a teší sa veľkému úspechu na rôznych festivaloch, sa v réžii Franca Zeffirelliho zaskvejú operné hviezdy Anna Netrebko (Leonora), Yusif Eyvazov (Manrico), Ricardo Fassi (Ferrando) či Dolora Zajick (Azucena) a ďalší. Za dirigentský pult si stane Talian Pier Giorgio Morandi.

G. Verdi: Trubadúr, Arena di Verona, Dolora Zajick (Azucena), Yusif Eyvazov (Manrico), zbor, foto: Arena di Verona

K histórii vzniku opery

Po nevydarenej revolúcii v roku 1848 Verdi opustil vlasteneckú tematiku svojho prvého skladateľského obdobia a obrátil svoju pozornosť k ľudským osudom a prepracovanej psychológii. Namiesto vzorových protagonistov sa hlavnými postavami jeho opusov stávajú ľudia z okraja spoločnosti. V Trubadúrovi je to prenasledovaná cigánka Azucena.

Svetová premiéra opery sa konala 19. januára 1853 v rímskom Teatro Apollo a mala obrovský úspech. Operné scény zvádzali o jej uvedenie doslova boje, hoci kritika prehlasovala toto dielo za „skazu belcanta“. Skutočne, v diele je veľmi málo príležitostí na jas a úsmev. Všetky city sú vyostrené až do krajnosti.

Vedľa seba tu stojí láska a nenávisť, obetavosť a pomsta, žiarlivosť, túžba po moci a brutalita. Hudobnú hodnotu diela to však nijako neznižuje! Ba práve naopak! Melódie sú priam márnotratne bohaté a výrazné. Hudba vyviera z potreby čo najlepšie znázorniť vyostrené charaktery a konflikt, ktorý nemôže skončiť zmierlivo. Nádherné koloratúry slúžia k zvýšeniu dramatickosti, tempo sa závratne zrýchľuje a hlasy sa miesia s úchvatným zborom.

G. Verdi: Trubadúr, Arena di Verona, foto: Arena di Verona

Trubadúr spolu s La traviatouRigolettom boli prvými vrcholnými dielami v skladateľovej tvorbe, pričom táto trojica opier láme rekordy počtu predstavení a návštevnosti v operných divadlách na celom svete dodnes.

Jedinečná Zeffirelliho inscenácia z Areny di Verona pod holým nebom ponúka fantastické herecké i spevácke výkony, veľkolepé režijné spracovanie, skvelý orchester, známe árie a prekrásna, strhujúca hudba a v neposlednom rade po prvý raz slovenské titulky – to je zárukou naozaj maximálneho kultúrneho zážitku.

Na divákov čaká ako už tradične prípitok, pohodlné sedenie, dokonalý zvuk a skvelý obraz! Jednoducho maximálny kultúrny zážitok!

Viac informácií a predaj vstupeniek na www.cine-max.sk a v kinách CINEMAX v mestách Banská Bystrica, Bratislava, Košice, Martin, Nitra, Poprad, Prešov, Trenčín, Trnava a Žilina.

Nasledujúci program operno-baletnej sezóny CINEMAX 2019/2020

  • Ch. Gounod: Romeo a Júlia, 26. 2. 2020, Wienner Staatsoper, záznam opery
    (Juan Diego Flórez, Aida Garifullina, Rachel Frenkel, Rosie Aldridge)
  • G. Verdi: Macbeth, 11. 3. 2020 o 19:00, Staatsoper Unter den Linden Berlin, záznam opery
    (Placido Domingo, Anna Netrebko)
  • P. I. Čajkovskij: Labutie jazero, 1. 4. 2020, Bolshoi Theatre, záznam baletu
  • V. Bellini: Norma, 22. 4. 2020, Teatro del Liceu Barcelona, záznam opery
    (Sondra Radvanovsky, Gregory Kunde)
  • W. A. Mozart: Don Giovanni, 13. 5. 2020, Stavovské divadlo Praha, záznam opery
    (Simone Alberghini, Adrian Sampetrean, Dmitri Korchak)
  • G. Bizet: Carmen, 3. 6. 2020, Opera de Paris, záznam opery
    (Roberto Alagna, Elina Garanca)

Informovala: Klára Madunická, CINEMAX

PR článok

https://www.youtube.com/watch?v=guAx3qqktb4

Zdieľať:

O autorovi

redakcia
Zistiť viac
Článok je chránený autorským zákonom a jeho akékoľvek použitie, alebo šírenie bez písomného súhlasu redakcie Opera Slovakia alebo autora je zakázané.
Opera Slovakia o.z. nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v časopise Opera Slovakia.

Komentáre

Pridajte komentár

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť/registrovať.


R. Strauss: Salome
Irish National Opera
záznam predstavenia z marca 2024
dirigent: F. Sheil | réžia: B. Ravella
osoby, obsadenie a viac info TU...