Denník N

Rúška vás neochránia, antibiotiká môžu ešte ublížiť. 20 otázok a odpovedí o koronavíruse

Cestujúci smerujúci z Prahy do Šanghaja. Foto – TASR/AP
Cestujúci smerujúci z Prahy do Šanghaja. Foto – TASR/AP

Odpovedáme na najčastejšie otázky o čínskom koronavíruse – aby ste mali prehľad, čoho sa nebáť, na čo si dávať pozor a ako sa pozerať na záplavu informácií prichádzajúcich zo všetkých strán.

Aké veľké starosti mi má robiť koronavírus 2019-nCoV?

Zatiaľ žiadne, ak sa nachádzate kdekoľvek mimo juhovýchodnej Ázie (alebo ste odtiaľ práve neprišli) – napriek tomu, že médiá vytvárajú napätie. Malé, ak ste v stredovýchodnej Číne. Veľké, ak sa nachádzate v čínskej provincii Chu-pej alebo priamo vo Wu-chane. Ani tam by však vaším hlavným problémom nebolo riziko bezprostrednej nákazy, ale nefungujúca infraštruktúra, zmätené správy a panika.

Čo je to vírus 2019-nCoV? Čo sú to koronavírusy?

Vírus, ktorý sa v posledných týždňoch šíri v Číne, dostal provizórny názov 2019-nCoV. Patrí do širšej skupiny koronavírusov. Ich názov je odvodený od toho, že pod mikroskopom vyzerajú skutočne ako slnko obklopené korónou. Koronavírusy spôsobujú rôzne ochorenia dýchacích ciest, ľahké aj vážnejšie, a to u zvierat aj u človeka.

Do skupiny koronavírusov patria aj SARS, ktorý sa vo svete šíril v roku 2002 (8000 evidovaných nakazených, 774 mŕtvych), a MERS (od roku 2012, keď bol zaznamenaný prvýkrát, asi 2000 evidovaných prípadov, vyše 700 mŕtvych).

V porovnaní so SARS a MERS sa 2019-nCoV zatiaľ šíri o dosť rýchlejšie, zato smrteľných prípadov je v pomere k počtu nakazených menej. Zodpovedá to všeobecnej zákonitosti: vysoko nákazlivé vírusy spravidla nebývajú smrteľné. Keby často zabíjali hostiteľa, nemohli by sa šíriť rýchlo.

Koľko osôb už ochorelo v dôsledku vírusu 2019-nCoV? Koľko zomrelo?

Údaje sa, samozrejme, menia každým dňom. Vo chvíli vydania tohto článku je evidovaných 4474 nakazených, z toho 4409 v Číne, 50 v ďalších krajinách juhovýchodnej Ázie a 15 inde vo svete.

V Európe sa zatiaľ vyskytli štyri prípady, z toho tri vo Francúzsku a jeden v Nemecku. Doteraz zomrelo 107 ľudí, všetci v Číne. Je dobré si uvedomiť, že počty úmrtí sú spravidla presné, zatiaľ čo reálny počet nakazených môže byť oveľa väčší než oficiálny, napríklad preto, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie