Petra Vlhová - 28.01.2020 05:03

Aký program ešte čaká Petru Vlhovú?

Petra Vlhová je priebežne v hodnotení Svetového pohára tretia za Shiffrinovou a Brignoneovou. Na vedúcu Shiffrinovú stráca takmer štyristo bodov. Ak bude Američanka zdravá, túto stratu je už nereálne zmazať.

Preto sa Slovenka bude musieť viac sústrediť na druhú Talianku, za ktorou zaostáva o 25 bodov. Najväčšiu porciu bodov môže na Talianku získať v klasických slalomoch. Do konca sezóny ostávajú ešte štyri. Naopak, Brignoneová sa môže viac zamerať na rýchlostné disciplíny, ktoré Slovenka môže vynechať.

Ak porovnáme koniec januára 2019 a 2020, tak vlani mala Petra 818 bodov, čiže o dvanásť bodov menej ako teraz. Vtedy ich získala z trinástich súťaží, teraz absolvovala už šestnásť pretekov. Tešila sa zo štyroch víťazstiev a dvakrát skončila na druhej priečke. Ak porovnáme ďalší program, tak vlani vo februári a marci štartovala v ďalších siedmich pretekoch Svetového pohára a celkovo nazbierala 1355 bodov. Ďalšie štarty mala na svetovom šampionáte v Aare, kde získala tri medaily - zlatú v obrovskom slalome, striebornú v kombinácii a bronzovú v slalome. Do konca tejto sezóny pôjde Vlhová len preteky vo Svetovom pohári. Za šesť týždňov ich môže byť až sedemnásť. 

Najbližšie sa Vlhová môže predstaviť 8. a 9. februára v zjazde a super-G v Garmisch-Partenkirchene. O jej štarte sa rozhodne aj na základe jej zdravotného stavu. V zjazde a super-G sa môže Vlhová predstaviť aj vo finále Svetového pohára v Cortine d'Ampezzo.

Veľkým snom a cieľom Petry Vlhovej je zisk malého glóbusu za prvenstvo v niektorej z disciplín. Najbližšie k nemu má v paralelnom slalome. Rebríček v hodnotení tejto disciplíny vedie so 113 bodmi. Jej najväčšou súperkou je Anna Swennová Larssonová, ktorá má 80 bodov.

"Hlavným cieľom je doniesť na Slovensko po prvýkrát glóbus. Preferujem paralelný slalom, za ktorý sa prvýkrát rozdávajú glóbusy. A keby sme ho získali, zostaneme navždy tí, ktorí ho vyhrali ako prví," spomínal nedávno tréner Magoni. O všetkom sa rozhodne v Aare, kde je na programe posledný paralelný slalom. V klasickom slalome stráca Vlhová na Shiffrinovú 80 bodov. A dostať sa pred Američanku nebude jednoduché. Ak však Vlhová zvíťazí vo zvyšných štyroch slalomoch, bude s určitosťou prvá. Ani v obrovskom slalome nie je situácia stratená. Zo štvrtého miesta stráca na vedúcu Brignoneovú 122 bodov. Do konca sezóny sa pôjdu ešte štyri obrovské slalomy.

Predpokladaný Vlhovej program
8. – 9. február: Garmisch-Partenkirchen – zjazd, super G
15. – 16. február: Maribor – obrovský slalom, slalom
22. – 23. február: Crans Montana – zjazd, kombinácia
29. február – 1. marec: La Thuile – super-G, kombinácia
7. – 8. marec: Ofterschwang – obrovský slalom, slalom
12. – 14. marec: Aare – paralelný slalom, obrovský slalom, slalom
18. – 22. marec: Cortina d'Ampezzo – zjazd, super-G, obrovský slalom, slalom

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora