Británia dovolí firme Huawei obmedzenú účasť na budovaní 5G sietí

28.01.2020 (14:10)

Zariadenia Huawei budú vylúčené zo sietí súvisiacich s bezpečnosťou, z citlivých geografických oblastí a v periférnych častiach 5G sietí bude pre čínsku firmu 35-percentný limit.

Britská vláda potvrdila, že umožní čínskej technologickej firme Huawei zohrávať obmedzenú rolu v britských mobilných 5G sieťach. Na základe dohody bude firma Huawei vylúčená zo všetkých sietí súvisiacich s bezpečnosťou a zo sietí, ktoré sú pre bezpečnosť rozhodujúce. Spoločnosť Huawei bude vylúčená z citlivých geografických oblastí, v ktorých sú napríklad jadrové zariadenia a vojenské základne. V periférnych častiach 5G sietí bude pre Huawei stanovený 35-percentný limit. Informuje o tom portál news.sky.com.

Odporcovia názoru, že firme Huawei sa má povoliť účasť na budovaní britských 5G sietí, majú obavy, že ak by čínska technologická firma siete budovala, znamenalo by to odovzdanie kontroly nad infraštruktúrou do rúk Pekingu. Zároveň sa objavili obavy, že úzke vzťahy firmy Huawei s čínskou vládou by mohli viesť k využitiu zariadení firmy na špionáž, čo čínsky technologický gigant stále popiera. Britský premiér Boris Johnson trval na tom, že by sa mala nájsť rovnováha medzi využitím zariadení Huawei na získanie prínosu novej technológie a upokojením bezpečnostných obáv.
 
Zdroj: SITA, Foto: Brodie Vissers, Burst.shopify.com