Na čom pri hodnotových témach záleží

Poďme teraz na hodnotové témy, povedal moderátor nedeľnej televíznej diskusie. Politickí lídri hneď vedeli, koľká bije. Spoločenského vedca by však podobná výzva katapultovala na viacúrovňovú myšlienkovú križovatku.

28.01.2020 14:00
debata (6)

Začať od oddanosti princípom občianskej poctivosti alebo od otázky spravodlivosti či solidarity? Rozhovoriť sa o vernosti alebo znášanlivosti a ohľaduplnosti ako výchovnej hodnote?

Hodnoty majú mnoho definícií. Aj keď sa zhodneme, že sú to všeobecne žiaduce ciele a usmernenia pre ľudské konanie a pre posudzovanie konania druhých, debata môže byť zmätočná. Napríklad ak sa jeden zameria na osobné hodnoty, ktoré dávajú životu vyhranenosť a charakteru pevnosť, a druhý začne o hodnotách kľúčových pre udržateľnosť celkov, v ktorých sú materiálne, vedomostné a ďalšie zdroje nerovnomerne rozložené.

Lídri OĽaNO a KDH však mali hneď jasno. Na výzvu hovoriť o hodnotách moderátori bezpečne lovia témy registrovaných partnerstiev, adopcií detí homosexuálmi či Istanbulského dohovoru. Pre vplyvných kolektívnych aktérov sa u nás stali naleštenou náhradou otázok, na ktorých podľa spoločenských vedcov stojí mier a spravodlivosť.

Igor Matovič avizoval, že je pripravený dať hodnotové otázky v záujme budúcej vládnej koalície na štyri roky bokom. Nechtiac tak pripustil, že to, čo v týchto debatách žiari ako priorita, je len politickou rekvizitou, ktorá sa po získaní moci môže bez škôd odložiť do depozitára. Na predvolebnom javisku sa však už nedá hrať bez rekvizít, ktoré kresťanskí politickí teatrológovia opísali ako zásadné pre určenie kladných a záporných charakterov.

Drastické zúženie hodnôt na otázku heterosexuality a démonizovanie spomínaného dohovoru, ktorý žiada netolerovať násilie v každodennom živote, by azda mohli byť i komické, ak by preto desiatky dôležitých hodnotových tém nezostávali bez kultivovaného vyjadrenia.

Teda ak by časť ľudí sexualizovaný pohľad na občianske práva a cnosti kruto neurážal. A keby sme z dôležitého medzinárodného dokumentu, ktorý chráni to, čo je väčšine z nás drahé, dôstojnosť a slobodnú vôľu ľudských bytostí, neurobili schránku temných a kultúru ničiacich síl.

Smiech mrzne, ak aj predstaviteľ sociálnej demokracie, ktorá sa v európskej tradícii vždy hlásila k hodnotám rovnosti a ochrany slabších, preberá cirkevnú dramaturgiu témy tohto dohovoru a dvíha obočie nad hodnotovým nastavením tých, čo sa nepúšťajú do jeho rituálneho zatracovania.

Minulotýždňová iniciatíva Kresťania proti nenávisti sa len zdanlivo postavila proti brutálnemu zúženiu hodnôt na niekoľko cirkevne definovaných tém. Uznala síce, že kresťanské hodnoty sa zneužívajú na nezdravé rozdeľovanie spoločnosti a budovanie nenávisti, no vo svojom vyhlásení menovala iba dva politické subjekty, ktoré s kresťanskými hodnotami narábajú účelovo.

O šablónovitom redukovaní hodnotových tém a falošnom vykresľovaní Istanbulského dohovoru ako kľúča od pekelnej brány nenájdete vo vyhlásení, ktoré vyzdvihuje pokoj, pravdu a úctu ku každému človeku, ani slovo.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #kresťania #KDH #Smer #nenávisť #Istanbulský dohovor #Igor Matovič #občianske práva #hodnotové témy